Проф. Вили Лилков: Само за „наши хора“!

  • 16 февруари 2023 12:07

  • 1476
  • 0
Проф. Вили Лилков: Само за „наши хора“!
© личен архив, уикипедия

Любопитен коментар на проф. Вили Лилков за традиции, които в България под една или друга форма, са валидни и преди, и сега. Той е бивш общински съветник и депутат от ДСБ, преподавател в МГУ и автор на няколко документални книги за тоталитарното  минало, свързано с ДС.

 

Нане казал на Вуте: „Лозунгът на нашата партия е „Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!“, а Вуте му отговорил: „Аз му знам името на човека!“ 

Така си беше – само за „наши хора“! 
През 1952 г. Секретариатът на ЦК на БКП предлага, а Политбюро на ЦК на БКП решава: „Да не се награждават с ордена „Майчина слава“ и с медал за майчинство многодетните майки, които са реакционно настроени и на които семействата са вражески настроени към народната власт.“ 


Народните съвети са задължени, когато изпращат анкетните листове на многодетните майки, предложени за награждаване, да се отбелязват случаите, в които от членовете на нейното семейство има бивши полицаи, бегълци зад граница, национализирани собственици, кулаци и други врагове по класификацията на БКП.
За недоверчивите: Протоколи на ПБ на ЦК на БКП. ЦДА – ф. 1Б, оп. 6, а.е. 1645, протокол № 131 от 21 август 1952 г., л. 6.

Аделина Делийска
1476 0

Свързани новини

Водещи новини