Историкът проф. д-р Пламен Митев представи нови факти за живота на Левски

  • 15 февруари 2023 19:19

  • 2285
  • 3
Историкът проф. д-р Пламен Митев представи нови факти за живота на Левски
© Община Тетевен
Слушай новината Слушай новината

На 14 февруари в салона на Община Тетевен бе проведена среща с историка от СУ "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Митев по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. По време на събитието бяха представени нови факти за живота и дейността на Васил Левски, станали достояние благодарение на непознати доскоро документи, съобщиха от пресцентъра на Община Тетевен.

Включените през последните две - три години, непознати досега документални материали от Османския архив в Истанбул, дават основание за преосмисляне на досегашната хронология за началото на интереса на турските власти към личността на Апостола и към осъществяваната от него конспиративна дейност, каза проф. д-р Пламен Митев.

По думите му в новооткрита телеграма на управителя на Търновския санджак до Великото везирство от 28 декември, в която за първи път се съобщава за залавянето на Левски, изрично е отбелязано, че Дяконът е издирван от седем - осем месеца, т.е. от пролетта на 1872 г. и, че властите са прихванали вече 60 - 70 писма и документи, които той е получавал през тези месеци от революционните клетки в Русия, Влашко и Сърбия.

Не обирът при Арабаконак, не издайничеството на Димитър Общи и арестуваните преди него комитетски дейци са подтикнали властите да почнат издирването на Васил Левски, посочи ученият и добави, че началото на интереса на властите към Васил Левски трябва да се ориентира няколко месеца по-назад във времето. Според мен това е тъкмо пролетта на 1872 г., каза Митев. 

Откриха неизвестен досега марш, посветен на Васил Левски

Той добави още, че новите доказателства сочат, че годината му на раждане не е 1837, а 1840. Проф. Митев отбеляза и друг интересен факт, според който описанието на Левски от Иван Фурнаджиев не е първото такова, а тайните служби на турците вече са го имали.

По време на срещата учениците от НУ „Хаджи Генчо“ – Тетевен, засвидетелстваха своята признателност към Апостола с кратка музикално-литературна програма. След изпълненията на талантливите деца, Цонка Петкова – директор на Исторически музей – Тетевен, разказа за делото на Васил Левски на територията на община Тетевен.

Малко преди края на срещата кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, благодари на проф. д-р Пламен Митев за лекцията, изпълнена с нови любопитни факти и подробности за живота на Левски, като му подари подарък за спомен.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете – Борис Врабевски и Красимир Красимиров, секретарят – Цветелина Стоянова, ученици, учители и граждани.

Филип Епитропов
2285 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2023.02.15 | 21:19

3
Този Левски е бил Вейсел бе
Мунчо

2023.02.15 | 19:43

2
...подари подарък...

2023.02.15 | 19:41

1
Левски все повече го обръщат на Ванга. "Нови факти", "нова биография", "новини", според нуждите на момента.

Добави коментар

Водещи новини