Докога софиянци ще плащат такса "сградно отопление", дори когато не ползват парно?

  • 15 февруари 2023 15:21

  • 3118
  • 0
Докога софиянци ще плащат такса "сградно отопление", дори когато не ползват парно?
© pixabay

Продължават оплакванията на столичани от гърбенето на месечните им сметки с плащане на солени такси "сградно отопление" даже от онези, които са се отказали от парното. Жалбите зачестяват особено през студените зимни месеци. Ялови се оказаха досегашните усилия на предишния и настоящ омбудсман за премахването на тази несправедливост. Тя трябва да се отстрани със законодателно решение. Но както става ясно от данни на НСИ, този проблем няма как да досегне депутатите, тъй като в новия парламентарен сезон вече ще получават рекордни заплати, в пъти по-високи от тези на простосмъртните граждани.

Добър пример в тази насока е решение на общинския съвет в Пловдив, където неотдавна гражданите, които не ползват парно, бяха освободени от порочната такса. Разбира се, трябва да подават заявления всяка година от потребителите, но все е нещо. Докато в София досега не е установена такава практика.

И така се ражда една огромна несправедливост към хората,

защото те изглежда са обречени доживот да плащат за нещо, което не ползват. Примерно, абонат, който се е отказал от парното, плаща средно по 50-60 лева на месец за това, че тръбите на дружеството влизат в сградата, но не по негово желание.
Изключение от това правило са новите сгради, в някои от които изобщо няма парно, или пък инсталацията е хоризонтална, а не вертикална. Но колко са новите кооперации в сравнение с масовите панелки, особено в т.нар."спални" - най-гъсто заселените квартали!

Трябва да признаем, че предходният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, както и настоящият Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, положиха много труд и усилия да защитят гражданските права на софиянци.

За съжаление през 2017 година ВКС излезе с решение в подкрепа на порочната такса

и в разрез със становищата на съдии от предишни съдебни състави, които я бяха отхвърлили. Не мина и разумното предложение от въпросния налог да бъдат освободени поне бедните хора. М.г. пък омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент сезира министъра на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен за множеството жалби на граждани, които постъпват в институцията на омбудсмана срещу високите и неразбираеми сметки, свързани с топлинната енергия от сградните инсталации. От ведомството се направиха на ударени и...
Така до днес наливаме грешни пари в нереформираното и лошо работещо дружество от гледна точка на потребителите, които не разбират какво и защо плащат. Някой дали разбира, примерно, какво пише във фактурите на дружеството!?
Иначе за политиците, които на квотен принцип се възползват от фирмата, явно полза има.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3118 0

Свързани новини

Водещи новини