Станимир Илчев за novini.bg: Амбицията на НДСВ е да разруши митологията за "червените линии" на партиите

  • 14 февруари 2023 16:26

  • 889
  • 0
Станимир Илчев за novini.bg: Амбицията на НДСВ е да разруши митологията за "червените линии" на партиите
© булфото/архив/ и личен архив

Разговарям със Станимир Илчев, председател на Национално движение за стабилност и възход - НДСВ, което неотдавна обяви завръщането си на актуалната политическа сцена. Той е един от най-интелигентните български политици в съвремието ни, с богата биография в служба на обществото, журналистиката, политиката.
Завършил е  журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Бил е редактор в БНТ, в списанията “Криле” и “Младеж”, в. “Факс” и издателска къща “Младеж”. От 1994 година до изборите през 2001 година бе директор на отдела за връзки с обществеността на Американския университет в Благоевград.
Станимир Илчев беше народен представител в XXXIX и XL народно събрание. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО (2001 - 2005). Депутат в Европейския парламент (26 август 2005 - 5 юни 2007). От лятото на 2009 г. до юни 2014 отново бе български народен представител в Европейския парламент от квотата на НДСВ.

- С какви надежди НДСВ се връща на активната политическа сцена в това, меко казано, смутно време за политиката както у нас, така и навън, г-н Илчев?

- Провокира ни точно смутното време, в което навлезе обществения живот в нашата страна. Това е период, който се характеризира с изключително остра и опасна политическа и парламентарна кризи. Погледнете, имаме застой на парламентарните мнозинства и на общата политическа система, които от своя страна пораждат всевъзможни затруднения в определящи зони на българския живот. В икономиката, в политиката на доходите, в сигурността на обществото, в здравеопазването и образованието и дават вече пряк негативен резултат върху темповете на емиграция и демографското състояние на страната ни.
Ние не можем да стоим на страна и да наблюдаваме процесите, след като сме доказали управленски капацитет в предишни години и сме съхранили някои от най-добрите експерти.

Смятаме, че в новия състав на Народното събрание можем да осъществим принос в няколко стратегически посоки:

В усилието да се постигне мнозинство и работещо правителство.
В усилието страната ни да се сдобие с постоянен бюджет.
В усилието да се активизира законодателният процес, така че да не застиват ключови законопроекти в комисиите и да бъдат блокирани след това в пленарната зала, а да бъдат обсъдени, гласувани и приети и да бъдат част от аргументацията на страната пред нашите партньори от ЕС и НАТО.

Без тези усилия на НДСВ рискуваме познатите ни от предходния парламент партии отново да се самоблокират, да изпаднат в междупартийни кулизии и да заведат обществото ни пак на нови предсрочни избори.

- София не е цяла България, в какво състояние са вашите структури в страната?

- Амбицирани сме да възстановим капацитета на НДСВ и естествено вниманието ни след нашия конгрес през януари бе съсредоточено и върху структурите ни в страната. Част от тях вече работят на високи обороти, други стартират своята дейност като откриват офиси, брандират ги, по места вече има сътрудници, които очакват заинтересованите граждани. До края на този месец очакваме да е готова програмата на НДСВ, която ще е достъпна в нашите офиси във всички областни и по-големи градове. Много млади хора подават заявления за членство в НДСВ и се отнасяме сериозно към това, защото освен, че са млади, те имат и добър образователен ценз - има юристи, лекари, преподаватели, икономисти и др..

- Ще се включат ли във възродения ви проект познатите ни добри експерти от близкото минало на НДСВ и отцепилите се впоследствие от там "Новото време" и БНД?

- Хората, които са създали отделни нови партии сами са си завързали ръцете, за съжаление. С мнозина от тях сме в добри колегиални и приятелски отношения и аз съм сигурен, че те ще имат съществен принос за нас по места.

НДСВ ще се яви самостоятелно на тези парламентарни избори.

Ще разчитаме на някои от старите активисти на движението, също така на едно средно поколение, които са били на важни позиции като областни управители, зам.-министри, директори на агенции  и комисии. И на най-новото попълнение, което тепърва ще създава своя профил и разпознаваемост. За нас е важно участието на хора като проф.Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то, бившият социален министър Христина Христова, д-р Антония ПървановаАнтония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев” с английски и и др., а след време тази палитра ще бъде доста по-широка и по-подробна.

- Споменахте, че партиите са се самоизолирали, как НДСВ ще пробие това капсулиране, "червените им линии"?

- "Червените линии" на политическите организации са изкуствено поддържани като непреодолими. Една от амбициите на НДСВ е да разруши тази митология, която партиите настаниха помежду си и вече не знаят как да я преодолеят. Има, разбира се, разграничителни линии между организациите и трябва да ги има, но те трябва да са от идеологическо естество. НДСВ не абсолютизира въпроса за разделителните линии. Нашето оръжие ще бъде търсенето на консенсус и култура на съвместимост в парламента. Има начин това да стане, ако партиите се фокусират върху действителните приоритети на страната. От тази гледна точка ние ще апелираме за изтласкване на междупартийните и междуличностни спорове на втори план. Мисля, че това е единствено възможният път да се решават успешно горещи и важни въпроси за българите като инфлацията, бъдещето на тецовете, подготовката за влизането ни в еврозоната, въпросите за войната и мира и т.н. И ако някоя партия се отклони от такова предложение, то тя трябва да бъде готова да понесе порицанието на обществото и на своите избиратели. Защото да се бяга от разговор по такива важни теми, означава да се абдикира от основното предназначение на политическите организации в парламента, а то е да носят пълната отговорност за добрата перспектива на държавата.

- Като журналист бихте ли синтезирал един "малък коментар" за актуалната политическа ситуация у нас?

- Ще направя много кратък безглаголен коментар, само от съществителни:
 Безвремие,
 Буксуване,
 Стагнация,
 Липси - материални и духовни,
 Полуразпад.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
889 0

Свързани новини

Водещи новини