Близки и приятели се сбогуваха с голямата актриса Гинка Станчева

  • 09 февруари 2023 16:04

  • 926
  • 0
Близки и приятели се сбогуваха с голямата актриса Гинка Станчева
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Близки и приятели се сбогуваха с голямата българска актриса Гинка Станчева на траурна церемония в столичния храм "Света София".

"Това беше първата българска актриса, която изнесе българското кино извън пределите на България още 1957 г. на фестивала в Кан", каза пред журналисти актьорът Христо Мутафчиев.

По думите му това е достатъчно, за да ѝ се поклоним до земята за това, което е направила и пътеката, която е прокарала в българския театър и българското кино, както и извън пределите на нашата страна. Мутафчиев сподели, че ще запомни Гинка Станчева с това, че винаги е била усмихната и е била човек, на когото не му се е слизало от сцената. "Много пъти е казвала "играе ми се, играе ми се, играе ми се" – това е болест при актьора", каза още той.

 

Почина легендата на българското кино Гинка Станчева

 

Актрисата Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград.

Тя играе ролята на Цвета във филма „Земя” на режисьора Захари Жандов - първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Познаваме я като Елена Грънчарова във филма „Любимец 13”, Нели 1 от „Специалист по всичко”, Хатидже Халилова във филма „Ребро Адамово”.

През 80-те години на ХХ век участва в дублажите на Българската национална телевизия. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. През 2017 г. получава почетен „Икар” за чест и достойнство.

 

Мая Йорданова
926 0

Свързани новини

Водещи новини