Водещите новини! „Срокът на годност“ на панелките у нас е изтекъл. Над 8500 вече са жертвите на земетресенията в Турция и Сирия (и още…)

  • 08 февруари 2023 13:29

  • 2994
  • 0
Водещите новини! „Срокът на годност“ на панелките у нас е изтекъл. Над 8500 вече са жертвите на земетресенията в Турция и Сирия (и още…)
© Getty Images/NovaTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 8 февруари   

 

„Срокът на годност“ на панелните сгради у нас е изтекъл. 

У нас има около 14 300 панелни сгради. Първите са построени през 50-те години на ХХ век, а съгласно българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години. 

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове - над монолитната част на строежа.

"Срокът на годност” на панелките у нас е изтекъл

***

Над 8500 са вече жертвите в Турция и в Сирия в резултат на разрушителните земетресения, които удариха Южна Турция в понеделник, 6 февруари, предаде ДПА, като се позова на официални представители.

Над 8500 са вече жертвите на земетресенията в Турция и в Сирия

***

„14-етажни сгради са срутени до ниво 0. Първата ни работа е да проверим за признаци на живот. Има техника и уреди. Уред улавя вибрации, има и камера. За съжаление до момента не сме открили живи, попадаме само на тела“.

Български пожарникар в Турция: 14-етажни сгради са срутени до ниво 0

***

ВИДЕО

Детенцето успява да дочака спасителите си с усмивка на лице, съобщава Ройтерс и публикува видео от щастливата развръзка. На кадрите малчуганът е видимо доволен, че е открит, а хората наоколо му дават кураж с думите: "Браво, Мохамед, браво!", докато му подават да пие вода от капачка на бутилка.

Към момента не е ясна съдбата на родителите на момчето, но спасителните акции в Турция не спират, макар надеждата за откриването на още оцелели от земетресението да избледняват с всеки изминал час, съобщи БНР.

Истинско чудо! Спасиха малко момченце, стояло 45 часа под руините

***

Сирийско момче, затрупано под развалините на дома си, успяло да изпрати зов за помощ в мрежата за видеосподеляне ТikTok.

„Това видео го заснемам, защото не знам дали ще оживея. Благодаря на Аллах! Не знам как да ви опиша това, което преживявам“, казва момчето.

Дете от Сирия пусна зов за помощ в TikTok

***

Адана: Хората нощуват в автомобилите си заради напуканите сгради

***

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов пред медиите.

Ако това  вярно, то излиза, че въпреки всички приказки за евроатлантизъм, да се опълчиш на Русия се разследва у нас…

Александър Николов обвинен за отказа да се плаща в рубли към "Газпром"

***

Ето официалните обвинения на Александър Николов, заместника му и бившия шеф на "Булгаргаз"

***

В своята 73-минутна реч Байдън се опита да обрисува страната като значително подобрила състоянието си в сравнение с това, което беше, когато той дойде на власт преди две години: от разклатена към процъфтяваща икономика с нови работни места; от осакатена, изтощена от пандемията страна към една, която сега отново се е отворила, и демокрация, преживяла най-голямото си изпитание от Гражданската война.

В речта си "За състоянието на съюза" Байдън призова Конгреса: "Да довършим работата"

***

Нова голяма офанзива срещу Украйна планира Русия около датата на годишнината от началото на военната агресия.

Според разузнавателни данни Москва е започнала да струпва голям брой войски в източната част на страната. Киев твърди, че има спешна нужда от оръжия и танкове, за да отблъсне руските атаки и да увеличи огневата си мощ, предаде Нова тв.

Нова голяма офанзива срещу Украйна планира Русия

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини