По-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще бъдат гласувани в Стара Загора

  • 07 февруари 2023 17:20

  • 746
  • 0
По-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще бъдат гласувани в Стара Загора
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Нови, по-ниски цени на абонаментните карти за ученици и пенсионери за градския транспорт, обслужван от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ще бъде разгледано по време на предстоящата сесия на Общинския съвет - Стара Загора през февруари. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета Живко Тодоров и председателя на местния парламент Мария Динева.

Предвижда се цената на месечната ученическа абонаментна карта за вътрешноградски транспорт от 10 лева да бъде намалена на пет лева. Цената за ученическата абонаментна карта за срок от три месеца, която сега струва 30 лева, да стане 15 лева. За пенсионерите на възраст над 68 години - цената за едномесечна абонамента карта от 26 лева да стане 22 лева.

 „По този начин искаме да насърчим използването на градския транспорт. Компенсациите за редовните пътници ще бъдат още по-изгодни", посочи в мотивите си кметът. По време на събитието ресорният заместник -кмет Радостин Танев обясни, че към момента цените за учащи и пенсионери са синхронизирани изцяло с решението на Министерския съвет за намаление със 70 на сто за учащи в града и селата, както и 40 на сто за пенсионери в града и селата. Предложението, което ще представим за гласуване в Общинския съвет, е за допълнителни компенсации в тарифата на обществения транспорт.

„Още нещо, което ще запишем, е промяната в размера на прага на минималната пенсия за отстъпките в цените. Към момента прагът е 470 лв. Нашата идея е да се увеличи и сумата да стане 510 лева, което би било в полза на още пенсионери, които биха могли да се възползват от компенсациите“, допълни Танев. Така цената на абонаментна карта за един месец за хората над 68 години, с доходи по-ниски от 510 лева, ще бъде на цена от 12 лева, а не както до сега 18 лева.

Община Стара Загора извърши проверки на фирмите, отговарящи за зимно поддържане и снегопочистване

Предложенията за по-ниски цени в междуселищен транспорт са разделени на няколко зони, касаещи селата от общината. Заместник кметът даде пример със село Дълбоки, което има най-много закупени карти за учащи през изминалата година. Цената на абонамента карта за един месец е на стойност 41 лева, а предложението предвижда цената ѝ да стане 16,40 лева.

„Подкрепям изцяло предложението на кмета Тодоров и неговия екип и това, което зависи от мен ще бъде направено, за да можем още на следващото заседание да вземем решение, което безспорно е в ползва на хората“, каза председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева.

Предложението ще бъде гласувано на 23 февруари и ако то бъде одобрено, новите цени за абонаментни карти ще влязат в сила от 1 март 2023 г., отбелязва БТА

Последвайте канала на

Константин Тодоров
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини