Водещите новини! 20 бойци от „Ислямска държава“ избягаха от затвор след земетресението. Какви екипи и техника изпратихме в Турция? (и още…)

  • 07 февруари 2023 13:27

  • 728
  • 0
Водещите новини! 20 бойци от „Ислямска държава“ избягаха от затвор след земетресението. Какви екипи и техника изпратихме в Турция? (и още…)
© Getty Images/ГД ПБЗН/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 7 февруари    

 

От сдружението смятат, че се погазва Конституцията, а Рашидов и администрацията на парламента погазват и ЗДОИ, отказвайки да изпълнят закона и да предоставят изискваните документи.

„Рашидов оправдава себе си с това, че при предишно влизане в Парламента БОЕЦ сме били разпънали плакат с надпис “НЕ ПИПАЙТЕ КОДЕКСА“, което било недопустима политическа агитация.

Истинската причина е, че при две предишни влизания на БОЕЦ два пъти поискахме оставката на мултака Рашидов в Парламента очи в очи.

За съжаление нито една от партиите в Парламента не подкрепи гражданите и БОЕЦ в тази ситуация и не поискаха оставката на Рашидов“.

"БОЕЦ" заведе дело срещу НС и Рашидов заради отказан достъп

***

„Около 20 затворници са избягали, предполага се, че са бойци на ИД“, казва източникът, пише „Фокус".

Според него около 2000 души са задържани в затвор близо до град Раджу близо до турската граница, от които 1300 може да са бойци на ИД.

След земетресението, което повреди сградата, затворниците се разбунтуваха и превзеха част от затвора.

След земетресението: 20 бойци от „Ислямска държава“ избягаха от затвор в Сирия

***

Какви екипи и техника изпратихме след земетресенията в Турция?

***

Над 5000 са жертвите на труса в Турция и Сирия

***

„Всички, които са в състояние да помогнат в спасяването на хора, са на място. Хората следят събитията и се стараят да подкрепят хората на място духом“, посочи тя.

„Нямам близки и роднини, които да са в пострадалите райони. Турция е огромна държава и много от живеещите в Истанбул са родом от там. Единственият близък познат, който имам в района, е служител на Българската екзархия. Роден е в село до Антакия. По негова информация няма сграда в селото, която да не е разрушена, включително и църквата“, добави Павлина Копано.

Българка от Истанбул разказа за мрачните новини

***

Външният министър с подробности за изчезналия българин при земетресението в Турция

***

"Никога не съм влизал в задкулисие", каза той.

Относно строежа на стадионите Димитров заяви, че парите не стигат.

„За стадион „Ботев“ няма достатъчно пари. Бяха отпусни 25 милиона, тогава цената беше 53 милиона и трябваше държавата да се намеси, защото община Пловдив нямаше как да поеме всичко. Бяха отпуснати 25 милиона за стадион „Ботев“ и 12 милиона за стадион „Локомотив“. Пари за довършването на проектите докрай нямаше тогава. Търсим още начини за финансиране“, каза градоначалникът.

Кметът на Пловдив след скандала с Борисов: Никога не съм влизал в задкулисие

***

Брюксел не коментира напрежението по границата през уикенда с мотива, че не коментира текущи разследвания или съдебни производства.

От Европейската комисия припомнят важността на добросъседските отношения.

"В този контекст са необходими усилия от всички страни за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение и за избягване на ненужно напрежение", казва ЕК.

ЕК призова: България и Северна Македония да се уважават

***

Коментирайки опасенията на Киев за нова широкомащабна руска офанзива в Украйна през февруари, военното разузнаване на британското министерство на отбраната пише в ежедневния си доклад потвърждава, че руската армия е много вероятно се опитва да възобнови настъпателните операции още от началото на януари, информира Руската служба на Би Би Си.

В същото време руските сили успяват да отвоюват само няколкостотин метра на седмица. Това почти сигурно се дължи на факта, че Русия сега не разполага с боеприпаси и маневрени единици, необходими за успешно настъпление, казват авторите на доклада.

Британското разузнаване: Русия едва ли скоро ще натрупа сили, които да променят хода на войната

***

Президентът на Естония Алар Карис отзова посланика на балтийската страна в Русия Маргус Лайдре. Това съобщи днес на сайта си естонската обществена телевизия, цитирана от ТАСС.

Малко по-късно Естония обяви, че експулсира руския посланик в отговор на сходно решение на Москва, взето по-рано. 

"Спазваме принципа на реципрочност в отношенията с Русия", заяви в "Туитър" естонското външно министерство.

То подчерта, че руският посланик трябва да напусне Естония в същия срок, с който разполага и естонският посланик в Москва, за да напусне Русия, а именно - до днес.

Естония отзова посланика си в Русия

***

 

Novini.bg
728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини