Доц. Райкова - Цанкова за земетресенията в Турция и Сирия: България е далеч от опасността

  • 06 февруари 2023 20:36

  • 700
  • 1
Доц. Райкова - Цанкова за земетресенията в Турция и Сирия: България е далеч от опасността
© NOVA
Слушай новината Слушай новината

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер се дължи на самата структура на Източноанадолския разлом. Това е голяма и сериозна структура и може да генерира събития с такъв магнитуд. В исторически план около този район са регистрирани такива земетресения. След 1900 г. няма данни за такъв силен трус като този. Това каза доц. Пламена Райкова – Цанкова, ръководител на Департамент по геофизика, геодезия и география, в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Всичко по темата:
Земетресението в Турция и Сирия 637

След основното земетресение вторичните трусове могат да доразрушат това, което е започнато от него, поясни тя.

За момента се наблюдава слаба сеизмична активност в България, посочи експертът. По нейни думи страната ни е далече от опасността, тъй като разстоянието от епицентъра е голямо. При над 1000 км разстояние трусът не може да въздейства директно върху България, каза тя.

Демерджиев с последна информация за пострадалия при земетресенията в Турция българин

Експертът бе категорична, че няма връзка между земетресението в Димитровград и това в Турция и Сирия. Доц. Райкова – Цанкова предупреди, че е възможно да се регистрират и силни вторични трусове, които да не са със същия магнитуд като основния. Тя поясни, че в рамките на деня са регистрирани 85 събития с магнитуд над 4 по Рихтер. Със сигурност има и такива с по-малък, уточни тя.

„Една афтършокова серия може да продължава повече от година. В началото, през първите няколко месеца, могат да се регистрират земетресения с магнитуд 5 или 6 по Рихтер, които са осезаеми за хората. Във времето ще има такива с магнитуд 4 и 2“, каза експертът.

„Всяко едно земетресение е индивидуално. По-големите разломи структури генерират и по-силни събития, на тях е редно да се обръща внимание. Със сигурност ще се регистрират още множество афтършоци след този основен трус“, поясни доцентът.

Експертът каза, че в разлома не е имало активност, която да даде сигнал, че ще се случи такова събитие. Доц. Райкова – Цанкова посочи, че сеизмолозите непрекъснато следят обстановката.

Теодора Павлова
700 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Найс а ?

2023.02.06 | 20:59

1
"афтършоци" , "риили" ? А дали можете да обясните какво е вторичен трус ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини