Ето каква помощ изпраща България на Турция след земетресенията

  • 06 февруари 2023 17:21

  • 2069
  • 6
Ето каква помощ изпраща България на Турция след земетресенията
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Страната ни се включи с помощ за най-пострадалите райони от земетресенията в Турция. Два самолета "Спартан" от състава на Военновъздушните сили излетяха със спасители и техника. Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщават от консулството ни в Анкара за БТВ.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Дипломатическите ни представителства са в постоянен контакт с нашите изселници. България е сред първите държави и вече изпрати помощ на съседката ни по въздух - техника, спасители и лекари. Посланикът на България в Турция пътува към мястото за оказване на съдействие.

Точно в 12:47 ч. първият самолет излетя към Турция. Пет минути по-късно го последва и вторият „Спартан“. Екипажи на ВВС превозват с двата Спартана специализирана техника и автомобили от Столична община към хората, които пострадаха от земетресенията в Турция. Командирът на 16-та авиобаза каза, че мисията е без аналог.

Българският посланик в Турция: Наш сънародник е в неизвестност след земетресенията

„Предварителният разчет за кацане е на летище "Адана", което се намира западно от епицентъра на земетресението, летището е подходящо за кацане с нашите два Спартана“, заяви полк. Филип Ангелов.

На борда на самолетите се качиха 15 спасители с няколко тона техника. Екипите от България ще търсят оцелели с дронове, термокамера, носилки и алпийско оборудване за спасяване на хора

„Имаме техниката, имаме желанието да помогнем на турската страна в този важен момент, колкото можем да намерим хора в първите 24 часа“, каза Красимир Димитров.

В безпрецедентната акция участват и два екипа от Военномедицинската академия - хирурзи и сестри, които са участвал и преди в различни хуманитарни мисии.

„Имаме опит при оказване на помощ на населението на страни от Балканския полуостров при наводнения, при земетресения. В максимално бързи срокове да се окажем там, да транспортираме хората, за да бъдат наистина полезни на терен“, отбеляза подполк. Димчо Добрев.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Ердоган. В него Радев изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция.

Към Турция отпътуваха 58 души и 20 единици техника от групата за издирване и спасяване към ГД "Пожарна  безопасност и защита на населението".

„Разговаряли сме със спасителите към БЧК, има подсигурени 5 кучета и две машини да се включат. По най-бързия начин ще бъдат придвижени хората и техника, за да могат да вземат участие още в първите часове на спасителните операции“, заяви министър Демерджиев.

От ВСС остават в готовност да изпратят и трети самолет към Турция.

БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 походни легла, надуваеми матраци, 1000 одеяла и 1000 спални комплекта.

От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да помогнат с 300 кухненски комплекта, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2069 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
4

2023.02.06 | 18:45

5
Ами, какво правиш тогава в Европа бе, путиопитек мърсен и долен?! Хайде де, заминавай на вокзала, хващай поезда и - право в Кремъл да се спасяваш! Ама, хубаво "ще се спасиш", защото болното от рак кремълско чудовище с увредения мозък веднага ще изпрати и теб за пушечно месо в Украйна! Той вече изпрати там 200 хиляди нещастни руски момчета!

2023.02.06 | 18:53

6
Бегом пред козяк, започва се подготовка за пушечно в усрайна.

2023.02.06 | 18:30

4
Европа се превръща в кенеф.Русия е нашето спасение.

2023.02.06 | 17:46

1
Браво на Румен Радев!

2023.02.06 | 18:12

3
Браво на българския народ!
1

2023.02.06 | 18:09

2
Че защо пък "браво" на Румен Радев бе, подлого кремълска, и ти като него? Браво на нашия състрадателен, благороден и много добър народ, който по всякакъв начин помага на съседна Турция в тази безпрецедентна трагедия! Браво на българския народ! Никакво "браво" на националния предател!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини