Защото ситият на гладния не вярва

  • 06 февруари 2023 17:00

  • 1232
  • 0
Защото ситият на гладния не вярва
© pixabay

Репортаж в ефира на държавното радио за пореден  път доказа горното твърдение, като показа огромното разминаване в разказите на анкетирани потребители в малки и по-големи градове и на експерти, отговорни за липсата на контрол в държавата и огромната спекула.

Някой спомня ли си у нас като са вдигани цените заради внос на дадени суровини, горива, после като спаднат, и цените да се върнат в нормалните граници?

Не, такъв случай няма. И както върви у нас, скоро няма да има.

Защото държавните институции отдавна са в безсрочен отпуск и никой не упражнява никакъв контрол. Това дава основание на безсъвестни и арогантни търговци да вихрят своите измами както си искат.

Това се случва тук - спекула, докато в световен мащаб започна падането на цените на храните, съобщи Ройтерс преди три дни.

Контрольорите и ревизорите у нас си измиват ръцете с оправданието, че не смеят да надигат глас, защото като дойдат новите на власт, те ще бъдат уволнени. В България във ведомствата назначават предимно партийни креатури на победителите в изборите, на техните шуреи и баджанаци. Така си върви отколе.
На чиновниците в институциите им викат експерти. Техните заплати са по-високи отколкото на хората, които им ги осигуряват чрез своите данъци и налози. Докарват си и отгоре по някой лев от рушвети и др. подобни незаконни, но практикувани с пълна мощ особено на средните нива на властта. Така за тези хора цените и над 20-процентната инфлация са поносими, те не възразяват срещу тях, понасят ги.
Виж за работещия за 800 лева на месец и за онзи, който след 45 години работа се е пенсионирал с 450 лева месечно, тези цени сега са не поносими, нагли и безумни. "Живеем наръба на физическото оцеляване", проплака една жена в пенсионна възраст в репортажа.

Нелепи са и сравненията с цените в останалите държави, защото техните заплати са в пъти по-високи от тези на повечето българи.

Трябва да си признаем не само, че у нас ситият на гладния не вярва. А и че държавата ни е в оставка от близо три години и кретаме с временни правителства, временни мерки и временен, предимно лош живот за повечето българи, за съжаление.

Партийните елити следват само и единствено собствените си ограничени интереси и е крайно време гражданите да проумеят тази истина.

Аделина Делийска
1232 0

Свързани новини

Водещи новини