Водещите новини! И Украйна, и Русия с готовност да помагат на Турция след земетресението. Скандал с „гербаджийски боклук“ в Народния (и още…)

  • 06 февруари 2023 13:13

  • 1508
  • 0
Водещите новини! И Украйна, и Русия с готовност да помагат на Турция след земетресението. Скандал с „гербаджийски боклук“ в Народния (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 6 февруари   

 

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение днес, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция", написа Зеленски в "Туитър". "Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ", допълни украинският президент.

Зеленски: Украйна е готова да помогне на приятелския турски народ след земетресението

***

Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия е готово да изпрати два самолета Ил-76 със спасители в Турция, за да помогнат за ликвидирането на последиците от разрушителното земетресение, съобщи ТАСС.

По разпореждане на ръководителя на министерството Александър Куренков в готовност са поставени 100 специалисти от авиомобилното подразделение "Центроспас" на руското МИС и Центъра за спасителни операции със специален риск "Лидер".

Русия е готова да изпрати два самолета със спасители в Турция

***

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението...” Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов. Това съобщава във Фейсбук профила си Тома Биков и уточнява, че с Евгени Будинов са били колеги в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ.

Морфов отстрани Будинов от "Хъшове", нарече го "гербаджийски боклук"

***

"Аз никога не съм си и мислил и нямам право да забранявам, на който и да било човек да участва в законова партия, но тук става въпрос за морални императиви. Човек, който няма моралните качества, за да участва в това представление, аз имам пълното право да го отстраня от представлението", каза Александър Морфов, режисьор на "Хъшове".

Евгени Будинов и Александър Морфов с първи коментар след скандала с "гербаджийски боклук"

***

Кметът на Пловдив: Подавам оставка като член на ГЕРБ

***

„Преди земетресението се чува шум под земята. Чухме го“, така той определя ярката разлика между силните и по-слабите трусове.

Той допълни, че държавните институции на Турция са реагирали мигновено. Провеждат се спасителни операции.

„Земетресението засяга най-малко 10 областни градове. В седем от тях се съобщава за срутени сгради. Има големи задръствания по пътищата, защото хората панически се качват по колите си и искат да излязат от града“, добави Сали Йълдъз.

Жител на Турция: Преди земетресението се чу шум под земята

***

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. 

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района. 

Ето колко силно е било земетресението от днес в Турция

***

Земетресението в Турция

***

Още рано сутринта директорът на пожарната влезе в комуниакция с турските си коелги. Разбрахме какви нужди имат. Към тях се придвижват 58 служители на ГДПБЗН и 20 броя техника, каквато са поискали и каквато ще им бъде полезна. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев

Демерджиев с подробности за помощта, която България изпраща на пострадалите от земетресението в Турция

***

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов ще оглави Министерството на отбраната, а настоящият министър Олексий Резников ще бъде преместен на позицията на министър на стратегическите индустрии.

Рокади в украинското министерство на отбраната

***

„Решенията на руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна след първоначалната му погрешна инвазия на 24 февруари 2022 г. показват вероятно разминаване между неговите максималистични цели и желанието му да вземе вероятните високорискови решения, необходими за постигането им. 

Путин вероятно е действал с погрешното предположение, че руските сили могат да принудят Киев да капитулира без значителни военни жертви и е видял инвазията на Русия като ограничен и приемлив риск. 

Разкритите руски военни планове, например, показват, че Кремъл очаква руските сили да превземат Киев след дни, руските разузнавателни служби според съобщенията очакват украинската армия да се разпадне, а кремълските пропагандисти публикуват превантивно предварително написана статия, възхваляваща "победата" на Русия на 26 февруари 2022 г.“

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини