Водещите новини! Още едно НС отиде в историята. В новия/стар служебен кабинет само Минеков е сменен (и още…)

  • 02 февруари 2023 13:47

  • 532
  • 0
Водещите новини! Още едно НС отиде в историята. В новия/стар служебен кабинет само Минеков е сменен (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 2 февруари   

 

„Трябва да сме много по-отговорни към страната. Длъжни сме да направим ясна заявка и да поискаме подкрепа от хората. Въпросът е да постигнем победа със сериозна подкрепа'', допълни Мирчев.

По темата със съдебната реформа Мирчев посочи, че тя е от водещо значение и припомни, че от ГЕРБ съдебна реформа правят "откакто са дошли на власт".

Ивайло Мирчев: На изборите ДБ и ПП ще се борим за първото място

***

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание.

Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година.

Състав на служебното правителство:

Радев с укази - разпусна НС официално, смени само Минеков от служебния кабинет

***

„Българската парламентарна република започна трайно да мутира в един дремещ резервен модел, наследен от епохата преди 1990 г. в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, а управляваше Държавният съвет, кото после се превърна в президентство. Управлява президентството. Все повече имаме един необявен от Конституцията квазипрезидентски режим на държавата.

Това не е обикновен куриоз, а говори за сериозно заболяване а политическата ни система“.

„Важно е да си дадем сметка в какъв момент в развитието на нашата държавност се намираме. Това не е само парламент, който не успял да излъчи кабинет, намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена е на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не можеше да произведе не просто обикновени мнозинства, скрити мнозинства, но не смееше да застане пред хората“.

Христо Иванов: Парламентарната република е на трупчета, тряба да стигнем до споделянето на властта

***

„Ясно изразено мнозинство, което се събра на лидерска среща“

Андрей Гюров, ПП: Ясно е кой е виновен да няма редовно правителство

***

„След изявлението на Пендаровски след Съвета за сигурност, че зад езика на омразата и създаваните антимакедонски настроения стоят разузнавателни мрежи, Пендаровски трябва да каже кой мотивира и създава негативно отношение и отрицание към (Република Северна) Македония, езика, историята и нацията. Пендаровски и Ковачевски са длъжни да защитават гражданите (на Северна Македония) и да информират в най-кратки срокове за всичко, което знаят и което е във вреда на държавата относно  отношенията с България”, пише в съобщението на опозиционната партия.

Опозицията в РС Македония скочиха на Ковачевски и Пендаровски за българските клубове

***

По думите на говорителката на министерството „двама дипломати от руското посолство са извършили действия, несъвместими с  дипломатическия им статут“ и са обявени за нежелани лица или „персона нон грата“, пише БТА.

Австрия гони четирима руски дипломати

***

По-голямата част от флота се е завърнала в базите си и това предполага подготовка за нов ракетен удар, заяви Наталия Гуменюк пред украинската телевизия.

Киев: Русия подготвя масирана ракетна атака

***

Руска ракета разруши късно снощи жилищна сграда в източния украински град Краматорск и най-малко двама души са загинали, съобщи губернаторът Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Руска ракета разруши жилищна сграда в украинския град Краматорск, има двама загинали

***

ЕП свали имунитетите на двама евродепутати, свързани с "Катаргейт"

***

 

Novini.bg
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини