Безводие посред зима: Защо хората в Шуменско остават с дни без вода?

  • 31 януари 2023 08:42

  • 1505
  • 1
Безводие посред зима: Защо хората в Шуменско остават с дни без вода?
© Novini.bg/ Canva

Четвърти ден безводие посред зима. Така живеят жителите на няколко шуменски села, които за втори път в рамките на месец остават с дни без вода. Екип на bTV провери каква е причината и ще бъде ли решен проблемът скоро.

Авария с помпата на сондажа, който захранва общо три неселени места оставя хората от Васил Друмев без течаща вода.

Без вода в Пловдив и региона

„От шест месеца четвърти път спира водата, за по десетина дни. Преди Коледа беше 12 дни. В петък спря водата, събота и неделя никаква реакция, даже не дойдоха да погледнат“, казва Ивайло Митев.

„С три малки деца се справяме ужасно трудно - мивките преливат от мръсните чинии, дрехите, пералните. Извинете в това зимно време, как може да се изсушат дрехите вкъщи само. На детска градина с мръсни дрехи ли да ги пращам“, разказва Павлина Колева.

„Това е един от най-големите проблеми, може би всъщност и най-големия, след това е токът. Тук ги има и двата проблема, които не  се решават с години“, казва Антония Панева.

В центъра на селото е разположена водоноска, но тя реално е неизползваема, защото крановете са замръзнали. В тази ситуация всеки се спасява сам, но трудностите са най-вече за възрастните хора. Костадин Райчев живее сам и без вода трудно се справя с ежедневните задачи, за да обслужи домакинството си.

„Има сняг навън, отиваме и топим малко. Няма вода, не може да се справиш“, казва Костадин Райчев.

Точната причина за аварията не е уточнена, защото достъпът до сондажа е изключително труден. От ВиК-Шумен обясниха, че започват прокарване на път през земеделска нива до сондажа и тепърва ще стане ясно кога отново жителите на трите села ще имат вода.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Уйо

2023.02.01 | 08:10

1
Щото не се славят с много акъл :)

Добави коментар

Водещи новини