Икономист: Хората прибягват към спестяванията си и в момента

  • 31 януари 2023 08:15

  • 709
  • 2
Икономист: Хората прибягват към спестяванията си и в момента
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си. За това алармираха от БНБ.

"За никого не е приятно и не е нормално, все пак това са спестявания, които са с определени цели или на съхранение. Това е процес, който тече вече повече от година. Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци и съвсем рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората", заяви икономистът Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че в момента населението изпитва трудности да си обслужва кредитите и ежедневието като прибягва към спестяванията, ако има такива.

Спестяванията на домакинствата в еврозоната спадат

"Финансовите пазари, капиталовите пазари показват стабилизация, прогнозируемост занапред. Има ясни процеси за възстановяване на икономиките. Когато и Китай отново влезе на икономическата и на капиталовата карта на света, нещата в глобален аспект започват да придобиват по-нормален вид, сякаш излизаме от тези нестабилности, пандемии и непредвидимост", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че за съжаление, в България стабилизирането ще дойде малко по-бавно, защото, ако глобалните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, сега заради политическата криза ще ги видим след около 2 години. А инфлацията дори и в България вече е овладяна на ниво растеж, въпреки че личното оцеляване все още е нестабилно.

"Вдигането на лихвите е нормален процес, който вече се наблюдава от половин година и в Щатите, и в Европа, съответно в България поради политическата нестабилност ние действаме по-късно. В България също вдигнаха лихвите с 3-4 месеца по-късно от ЕЦБ и нивото за вдигане е малко, така че да не се усети директен ефект върху контрола на инфлацията и на инфлационните процеси, защото инфлацията само с вдигане на лихвите няма да я преборим", каза Иванов.

Според него инфлацията в България се използва повече за политическо говорене, отколкото за проследяване на случващото се, а на пазара има огромна спекула, която не може да се контролира поради неефективна администрация. Иванов добави, че потребителят изпитва трудност да си обслужва ежедневните покупки, да планира почивки, камо ли да планира някаква инвестиция и допълнителна доходност.

"По-голямата стъпка е направена, че инфлационните процеси вече спряха да подскачат драстично, за да могат да тръгнат цените, ако не да падат, то поне доходите ни да растат до такава степен, че да можем да се справим на ежедневна или месечна база", изтъкна Иванов.

Десислава Станева
709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пенсионер

2023.01.31 | 09:37

2
Споко, € няма да доживеем...по скоро в ноща на някоя събота срещу неделя ще превалутират лева към € на два ката... Тогава трябва да обесим всички дето сега се разписват срещу € , идиоти

2023.01.31 | 08:37

1
Спокойно баце.Сега ще ни набутат и еврото и съвсем ще я втасаме. Виж Хърватите как цъфнаха, нас това просто ще ни довърши. Търсете работа е чужбина, че края на държавицата ни наближава

Добави коментар

Водещи новини