Семействата в Троян ще получават по 450 лева за раждане на дете

  • 30 януари 2023 10:17

  • 145
  • 0
Семействата в Троян ще получават по 450 лева за раждане на дете
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Семействата в Троян ще получават по 450 лева еднократна помощ при раждане на дете. Такова решение взеха общинските съветници на последното си заседание, след като кметът на община Троян Донка Михайлова предложи досегашният размер на помощта от 300 лева да бъде увеличен с 50 процента.

Кметът представи своите мотиви преди дни на пресконференция. „В управленската програма в рамките на настоящия мандат ние сме планирали през 2023 г. да предложим такова увеличение. Считаме, че в условия на демографска криза, при наличие на наши ангажименти да работим за ограничаване на причините и последствията от нея, търсим различни механизми, с които да стимулираме младите хора да се завръщат в Троянска община и да раждат децата си тук. Далеч сме от мисълта, че 150 лева са сериозен стимул, но мислим, че това увеличение е илюстрация на управленската воля в това отношение“, заяви кметът.

Новият размер на еднократната помощ влиза в сила от 1 януари т. г., а условията за отпускането й остават непроменени. Детето, както и поне единият родител, трябва да е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Троян. Други условия са родителите да не са оставили за отглеждане в специализирана институция детето и да не са им отнети родителските права; детето да е до трето в семейството; родителите да имат навършени 18 години към датата на раждането или осиновяването.

Михайлова припомни, че от 1 януари 2015 г. Община Троян отпуска еднократна финансова помощ в размер на 200 лева за новородено и/или осиновено дете, като сумата се подсигурява от бюджета на общината. За 2015 г. същата е разпределена в съотношение 50:50 между общинския бюджет и фирма „Калинел“ ЕООД.

През 2019 г. лева помощта е увеличена на 300 лева, предаде БТА.

През годините са подпомогнати 811 семейства с обща стойност от 203 200 лева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
145 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини