Монтана сменя уличното осветление по европроект

  • 26 януари 2023 11:30

  • 268
  • 3
Монтана сменя уличното осветление по европроект
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Община Монтана ще кандидатства по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, част от Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014-2021, чрез Процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“ - BGENERGY-2.001. Очаква се общинските съветниците да гласуват това на днешната си сесия.

Общината ще кандидатства за 100% безвъзмездна финансова помощ за подмяна на осветители за външно изкуствено осветление в Монтана. Уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините, което оказва влияние на ръста на енергийното потребление през последните години. Тази процедура има за цел да повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини и да подобри условията на живот на населението. Енергийно ефективното осветление е приоритет както на национално, така и на европейско ниво.

Три отчета ще бъдат гласувани на редовното заседание на общинския съвет. Председателят инж. Иво Иванов ще отчете дейността на на местния парламент и неговите комисии за периода от юли до декември 2022 г. През второто полугодие комисиите са имали общо 86 заседания. На проведените 6 шест редовни сесии на ОС - Монтана, са приети 145 решения.

През този период са постъпили и са разгледани 253 броя преписки, 57% от които са докладни записки. Приети са общо 9 нормативни документа. За да се гарантира прозрачност и достъпност, взетите решения и протоколи се публикуват на официалния сайт на общината, в информационни портали и на таблото пред общинска администрация.

Съветниците ще гласуват и годишен отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление в община Монтана за 2022 г., както и отчет на изпълнението на Общинския план за младежта за 2022 г. и приемане на Общински план за младежта за 2023 г., чиято основната цел е създаването на условия за личностно развитие на младите хора и участието им в живота на общината.

Друга важна точка в дневния ред на предстоящата сесия е разпределението на преходния остатък от 2022 г.

Годишна програма за развитие на читалищната дейност трябва да приемат още общинарите.

Община Шабла с обновено уличното осветление

След решение на съветниците ще бъдат определени пасища и ливади от общинския поземлен фонд за общо и индивидуално ползване по реда на чл. 37 и от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ за стопанската 2023/2024 година.

Голяма част 25-те точки в предстоящата сесия касаят управление на общинската собственост и териториалното и селищно устройство. Ще бъде решено предоставяне за безвъзмездно управление на „Комплекс за социални услуги“ - гр. Монтана на две сгради с адрес: гр. Монтана, ул. „Извора“ № 30 за срок от 5 години, както и за предоставяне на новия стадион в с. Николово за безвъзмездно управление на Общинско предприятие „Спортни имоти”.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
268 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ПРАТЕТЕ ГУГЪЛА ДА СНИМА

2023.01.26 | 11:56

3
ДА ВИДИТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА :)
КАРУЦИТЕ

2023.01.26 | 11:49

2
ИМАТ ОСТРА НУЖДА ОТ ОСВЕТЛЕНИЕ НА ПЪТЯ! :)
В СЕЛАТА

2023.01.26 | 11:49

1
ОКОЛО СУН ГУ Р ЛАРЕ, СЪЩО КРАДАТ ПАРИТЕ ПРЕЗ ТАЯ ФАТКА :) И НЕ САМО В ТИЯ У МРЕЛИ СЕЛА! В РОЗИНО ИЗВЪН СЕЛОТО СЛАГАХА СТЪЛБОВЕ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ!!! :)

Добави коментар

Водещи новини