Приключи обновяването на района около монумента "Света Богородица" в Хасково

  • 25 януари 2023 15:53

  • 241
  • 0
Приключи обновяването на района около монумента "Света Богородица" в Хасково
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

След близо две години ремонт на подхода на монумента "Света Богородица“ в Хасково днес бе официално прерязана лентата. Напълно ремонтиран и обновени са близо 23 000 кв. метра от парка, където е монументът, записан в "Рекордите на Гинес". 

Близо 1.3 млн. лв. струваше ремонтът, осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж”.

На откриването кметът Станислав Дечев съобщи, че ще се търси финансиране за надграждане на обновения подход. Проектът на Община Хасково “Ремонт и реконструкция на подход на Монумент "Света Богородица“ приключи, предаде БНР. 

Монументът "Света Богородица" в Хасково вече достъпен и за хора с увреждания

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев посочи, че това е един от най-трудно изпълнените проекти в Хасково. 

„Този проект се изпълняваше във време на растяща инфлация и COVID-пандемия. Но въпреки това строителите се справиха и изпълниха обекта по един изключително професионален начин“, каза в обръщението си градоначалникът. 

„Това е един от проектите в града, който показва приемствеността на различните управления в Хасково. Около 10 години са минали откакто този проект е създаден, по-късно актуализиран, защитен и на нас се падна честта да го изпълним. Благодаря на всички архитекти, проектанти, екипа на Община Хасково, на всички които участваха в този проект. Благодарение на общите ни усилия от днес всеки жител или гост на града може да се радва на новото парково пространство в подножието на Монумента, на спортните кътове и местата за отдих“, каза още Станислав Дечев.

Новият зелен кът за отдих в Хасково бе осветен от отец Никола, а лентата на обекта прерязаха кметът Станислав Дечев и Калин Манолов-представител на фирмата-изпълнител.  

Общата стойност на проекта е 1 328 477.55 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейски фонд за регионално развитие е 864 829.72 лв., а съфинансирането от националния бюджет е  152 617.00 лв. Собственият принос на община Хасково е 311 030.83 лв. Началото на проекта беше дадено на 13.10.2020г. 

 

 

Мая Йорданова
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини