Столични болници ще се включат в меморандум срещу домашното насилие

  • 25 януари 2023 12:50

  • 204
  • 2
Столични болници ще се включат в меморандум срещу домашното насилие
© Novini.bg/ Canva

Общинските болници в София да се включат в меморандум за превенция и отговор на домашното насилие. Такова предложение са внесли за обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) председателят на съвета Георги Георгиев и съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, д-р Антон Койчев, Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера, съобщават от СОС. 

Става дума за Първа многопрофилна болница за активно лечение – София, Втора многопрофилна болница за активно лечение – София, Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София, Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ – София.

Поканата е от Асоциация „Деметра“, която е неправителствена организация с основна мисия защита на права и помощ за жертвите на домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора. Сдружението има специфичен опит в работа по предоставяне на помощ и закрила на жертвите на насилие и развива своята дейност в цялата страна.

Целта е общинските болници да съдействат на пострадали пациенти при съмнение за домашно насилие, да ги насочват към институции за закрила и помощ.

Преди седмица председателят на СОС Георги Георгиев посети втория кризисен център за жертви на домашно насилие, който заработи на територията на София.

Насилник отвлече бившата си жена и детето си за Нова година

Досега в столицата действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година, коментира тогава Георгиев.

Продължава да работи и т. нар. Правна клиника, където жертви на домашно насилие получават психологическо консултиране и навременна и компетентна юридическа помощ от адвокати с дългогодишен опит в областта.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
204 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:32

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Сърбеца

2023.01.25 | 12:57

1
Да бовее Сорос

Добави коментар

Водещи новини