Ето как може потребителите може да защитят правата си

  • 25 януари 2023 11:47

  • 220
  • 2
Ето как може потребителите може да защитят правата си
©
Слушай новината Слушай новината

Полезно за потребителите би било да има информация за установените неравноправни каузи в потребителските договори с общи условия, както и да заведените колективни искове за защита на правата им.

Това каза в предаването „Добро утро, България“ по радио „Фокус“ Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Бързите кредити се целят в уязвими групи потребители

„Това ще помогне на хората да се ориентират какво гласят неравноправните клаузи, какви са мотивите на контролния орган за обявяването им за такива и какви действия са предприети за отстраняването им. Така потребителите ще са много по-подготвени, когато подписват договори с търговци от различни сектори“, посочи тя. Все още обществеността очаква становищата на КЗП след извършения от институцията преглед на общите условия на телекомите, който тя обяви за приключил.

„Ако пък се водят колективни искове, засегнатите от нарушенията потребители ще могат да се присъединят към тях и да защитят правата си. Но за съжаление регистрите на неравноправните клаузи, на колективните искове, поместени на официалната интернет страница на Комисията за защита на потребителите, са празни. Хората така не могат да разберат какви са резултатите от дейността на този орган, какви актове е издал, с какви мотиви…“, добави Руменова.

Административните органи са длъжни своевременно да огласяват публично установената практика при упражняването на своята оперативна самостоятелност по прилагане на закона и постигане на целите му.

В хода на разговора Габриела Руменова изрази надежда, че след намесата на омбудсмана темата за индексацията на абонаментните планове на мобилните оператори ще остане също толкова гореща за контролните органи, колкото е и ще продължава да бъде за самите потребители.

Десислава Станева
220 2

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:35

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Асар

2023.01.25 | 12:14

1
Ама па заглавие на статия.Неграмотници

Добави коментар

Водещи новини