Неучебен ден в петък в Перник заради "Сурва"

  • 24 януари 2023 14:51

  • 661
  • 0
Неучебен ден в петък в Перник заради "Сурва"
© Булфото (архив)

27 януари, петък, ще бъде неучебен ден за учениците в Перник. Извънредната ваканция е заради Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който започва същия ден.

Един от акцентите в първия ден на фестивала е детската "Сурвакариада". Тя ще започне в сутрешните часове, а в дефилето със свои групи ще участват почти всички училища в община Перник.

За първи път в Сурвакариадата ще се включи и детската сурвакарска група "Преличотине" от град Трън, която възражда маскарадната традиция в пограничния край.

Тази вечер дадоха старт на фестивала „Сурва“ в Пернишко

22 са групите, заявили участие в детската "Сурвакариада". Над 800 са участниците. Тази година жури ще оценява и детските групи. Сред учредените награди за младите носители на традицията са златен, сребърен и бронзов "Глагорец".

Подготовката за фестивала е към своя край. За първи път в неговата история ще има и трибуни за зрителите с над 1500 седящи места.

Изгражда се покрив на мемориала на миньорския труд. Той ще се превърне в ивент зона, в която ще има редица събития във фестивалните дни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини