Ще можем да слагаме соларни панели и на жилищни блокове

  • 24 януари 2023 11:07

  • 1875
  • 1
Ще можем да слагаме соларни панели и на жилищни блокове
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Монтирането на соларни панели за производство на ток и на слънчеви инсталации за подгряване на вода, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост за гражданите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а не само в еднофамилни жилища. Това е написал служебният енергиен министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския в писмен отговор на въпрос на депутатката от ДПС Ализан Яхова.

Инвестицията “Подкрепа за енергия от възобновяеми енергийни източници за домакинствата” по плана се финансира с 240 млн. лв. и предоставя възможност за монтиране или на слънчеви колектори за подгряване на вода, или на слънчеви инсталации за производство на ток, но само за собствени нужди.

Когато обаче кандидатът живее в блок, освен другите документи той трябва да представи и копие от решение на общото събрание на собствениците на жилища в сградата, на което съседите му да са се съгласили с мнозинство, не по-малко от 67%, е написал министърът.

По тази процедура по принцип могат да кандидатстват само физически лица, и то само за тяхно собствено жилище, което да е единствено и на този адрес да няма регистрирана фирма.

Освен това досега това жилище трябва да е отоплявано по неефективен начин - печка, котел или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева инсталация за подгряване на вода.

Когато се кандидатства за инсталация за производство ток, допълнително условие е в жилището да е консумиран ток поне 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е току-що построено.

Разходите за такава инсталация се поемат напълно от плана, но стойността ѝ не трябва да надвишава 1960 лв.

Когато се кандидатства за слънчева инсталация за производство на ток за собствени нужди, максималната стойност на съоръжението включително и на батерията за съхраняване на тока трябва да е 15 хил. лв.

В случая обаче планът финансира 70% от стойността на инсталацията, другите 30% трябва да се платят от кандидата.

Освен това такава инсталация не трябва да е свързана с енергийната мрежа и да няма възможност за обратно подаване на електроенергия на електроразпределителното предприятие, от което собственикът ѝ може да печели.

Представят национална енергийна стратегия за следващите 30 години

Мощността и на двата вида съоръжения трябва да е до 10 киловата. Само преди две седмици депутатите приеха поправки на Закона за устройство на територията, с които отпадна необходимостта от утвърждаване на проект за подобни инсталации, като специално слънчевите инсталации за подгряване на вода минаха на уведомителен режим, т.е. за тяхното монтиране вече няма да се изисква строително разрешително.

Мотивът беше именно тази инвестиционна линия по Плана за възстановяване и устойчивост, само че депутатите записаха в окончателно приетите текстове, че мощността на инсталациите, за които ще действа това административно облекчение, може да е до 20 киловата.

Кандидатстването ще е възможно след около месец, защото в момента тече процедура по обществено обсъждане на насоките за кандидатстване.

Мощност от 10 киловата е напълно достатъчна за енергийните разходи на едно средно домакинство.

Дори мрежови системи с мощност от 3kW, 5kW са достатъчни за някои нужди. Например 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5 - членно домакинство, защото подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, и дори водна помпа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПСЕТА

2023.01.24 | 11:33

1
ЖЪЛТА МАЙ МУ НА НОСЯТ :)

Добави коментар

Водещи новини