През миналата година в Ловеч изплатили над 20,3 млн. лв. обезщетения за временна неработоспособност

  • 23 януари 2023 13:18

  • 182
  • 0
През миналата година в Ловеч изплатили над 20,3 млн. лв. обезщетения за временна неработоспособност
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

През изминалата година от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в Ловеч са изплатили над 20,3 милиона лева обезщетения за временна неработоспособност. Това отчете на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч директорът на институцията Боян Боянов.

През годината са приети 49 403 броя документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност и помощи от Държавното обществено осигуряване (ДОО). По тях са изплатени 54 498 парични обезщетения и помощи. 

За сравнение през 2021 г. постъпилите документи са 40 486, сумата на изплатените обезщетения е над 17,4 милиона лева. 

На допълнителна проверка са подложени 5789  болнични листове, като за 125 са предприети действия по обжалване от ТП на НОИ – Ловеч, чрез Регионален съвет към Регионалната здравна инспекция или пред съответната Териториална eкспертна лекарска комисия (ТЕЛК). Най-голям е броят на обжалваните болнични листове поради продължителна временната неработоспособност и по тази причина се извършва повторна медицинска експертиза пред Лекарска консултативна комисия (ЛКК) или ТЕЛК.  

За проверка от контролните органи в ТП на НОИ – Ловеч, са предадени 718 случая на осигурители и лица във връзка с подадените документи или след изплащане на паричните обезщетения.

Десислава Станева
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини