НС нарушило закона за отстраняването на шефа на Сметната палата?

  • 23 януари 2023 09:05

  • 373
  • 1
НС нарушило закона за отстраняването на шефа на Сметната палата?
© NOVINI.BG

"Парламентът не е спазил законовата процедура по отстраняването на председателя на Сметната палата, защото тя трябва да започне с приемането на правила за избор на нов ръководител".Това заяви пред БНТ отстраненият председател на най-висшата одитна институция у нас Цветан Цветков.

Според него по този начин се погазва независимостта на Сметната палата, която представлява върховната одитна институция на България.

В "Денят започва" по БНТ Цветков подчерта, че не само той е с изтекъл мандат, но и двамата му заместници в палатата. Единият от тях - Горица Кожарева беше назначена от депутатите за временно изпълняващ длъжността председател.

След отстраняването на Цветков палатата остава с четирима членове. Това означава, че решение на палатата може да бъде прието само, ако всички присъстват на заседанието и да гласуват единодушно.

"Законът изисква решенията на Сметната палата да бъдат взети с 4 гласа "за". Сега останаха четирима членове и това изисква на всяко решение да присъстват всички те. Сметната палата е върховната одитна институция на България и върховният контролен орган. Има разписана процедура за смяна на председателя и тя започва с процедура по избор на нов. Беше погазена независимостта на Сметната палата с нарушението на процедурата покрай моята смяна", посочи Цветков.

Според него премахването му от поста му не се дължи на кампания, насочена лично срещу него. Той определи аргументите за отстраняването му като несъстоятелни и посочи, че проекторешението за това, внесено в парламента, не е съдържало мотиви в тази посока.

Цветков подчерта, че Сметната палата няма нищо общо с казуса Nexo и напомни, че даренията от служители на криптобанката към "Демократична България" са публикувани на сайта. Според него няма нищо нередно при тях.

В средата на април се очаква да излезе одитният доклад за кампаниите на партиите, участвали в изборите на 2 октомври. В рамките на него ще бъдат проверени и тези дарения, допълни той.

Според Цветков трябва да има държавна субсидия за партиите, за да могат те да функционират нормално.

"Трябва да има държавна субсидия, която да позволява на партиите да осъществяват нормално своята политическа дейност, тъй като даренията винаги крият рискове. И липсата на таван, особено на даренията, винаги крие рискове", посочи той.

Цветан Цветков отказа да коментира дали избраната за временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата Горица Кожарева е близка с главния прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че си тръгва от поста с гордо вдигната глава.

Отстраненият шеф на Сметната палата: Не мога да коментирам откъде идва атаката

"Когато човек пресече финала, винаги има облекчение. Тръгвам си щастлив и с гордо вдигната глава", заключи Цветан Цветков.

Десислава Станева
373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини