Бизнесът на ул. "Шишман" умира заради ремонтите

  • 23 януари 2023 08:39

  • 487
  • 1
Бизнесът на ул. "Шишман" умира заради ремонтите
© Novini.bg/Canva

Недоволство заради продължителен ремонт в София. Реконструкцията на ул. "Шишман" продължава вече повече от 6 месеца, а са отремонтирани само няколко пресечки.

Освен неудобство за шофьорите, които трябва да заобикалят маршрута, търговците също се оплакват.

Пуснаха за движение улица "Иван Шишман" в София

"Отново пуснаха движението по улица "Иван Шишман" в София", четем в някои публикации. Подобни заглавия по сайтовете зарадваха шофьорите и жителите в района. Уви радостта им бе за кратко, а те започнаха да се шегуват, че това е най-скъпата улица в столицата.

Дни след, като "Шишман" е отворена за движение, пак беше блокирана от тежка техника.

От другата страна има чисто нов паваж, от който са направени около 200 метра.

Според търговците тук обаче бизнесът им умира заради ремонтите.

"4 месеца и половина правиха 100 метра отсечка. Бръкнали в джобовете. Когато е хубаво времето, не работят. Като завали, се разработват. 4 месеца съсипват бизнеса на хората. До края има още 200 метра - не знам как ще го направят и кога“, коментира пред bTV Антони Атанасов, собственик на магазин.

Само преди година тук е приключил друг ремонт - по цялата улица са подменени тръбите на топлофикация и мръсния канал. Тогава е положен нов асфалт и е направена част от бордюра. Днес новата настила вече се изрива. Към момента ремонтът е стигнал до пресечката с „Гурко“.

„И това е ремонт на ремонта. Направено нещо се съсипва, а околните улици са още по-зле. Разбити. Хората се спъват и падат. Положиха го уж временно миналата година, защото било зима. Вижте колко разбиват - това са 15 см сфалт. Ние на магистралите нямаме толкова. Не знам кой е виновен - бригадирът ли, правителството ли, този, който трябва да прецени какво се случва“, допълва Антони Атанасов.

Магазинът, в който работи Иванка Борисова, също търпи загуби от известно време.

„За мен това е излишно. Скоро са направили този ремонт и сега наново пак. Пари казват, че няма, а в същото време в момента се харчат пари. Даже нямахме предупреждение, че ще се случи този ремонт, започнаха и се отрази веднага. Няма ги редовните клиенти, няма и нови клиенти. Съответно и оборотът много намаля. И не виждам как занапред ще се справим. Никой не го интересува какво се случва с нас“, коментира тя.

Улицата в сърцето на София ще се затваря поетапно в следващите месеци. Докато цялата ѝ дължина от 700 метра не бъде павирана.

„Асфалтът тук беше положен преди година и половина – през 2021 г., когато приключваха ремонтите по линия на „Софийска вода“ и „Топлофикация“. Тогава се работи от пролетта до началото на зимата. В пътното платно бяха подменени всички мрежи и съоръжения на двете дружества, а улицата е тясна и те се намират едно над друго. След това се положи тази временна настилка – два пласта асфалт, които седяха почти година и половина, преди да започна сега ремонтът на тротоарите и на пътното плътно,  През 2021 г. нямаше време за това, двете дружества работеха изключително тясно и в синхрон. Сега се работи на спокойствие и по европейски проект“, коментира инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на София.

Той уточни, че се работи на етапи и допълни, че този участък ще бъде готов за месец и половина.

Около четири месеца ще отнеме общо да се направи ремонта на останалите 500 метра.

„Поддържаме постоянна комуникация със Столична община. Неудобствата са много, но подкрепяме общината в това ремонтите да се случват качествено. Нещата се случват така, както искаме. Аз и моите съмишленици смятаме, че улицата не трябва да се превръща в пешеходна зона“, посочи Венцислав Банчев от Инициативния комитет на живущите на „Шишман“.

Радина Лазарова
487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини