Министрите Николай Милков и Буяр Османи посетиха пострадалия българин от РСМ, лекуван във ВМА

  • 22 януари 2023 18:47

  • 941
  • 7
Министрите Николай Милков и Буяр Османи посетиха пострадалия българин от РСМ, лекуван във ВМА
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, посети заедно с колегата си Буяр Османи гражданина на Република Северна Македония (РСМ) с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид Христиан Пендиков, който пострада тежко след физическо нападение и побой и бе транспортиран за лечение във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от Министерството на външните работи.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

Министър Милков подчерта, че българската страна е изключително загрижена от този акт на насилие от омраза и очаква властите в Република Северна Македония да предприемат незабавни действия за наказване на извършителите. Изразено беше и силно  безпокойство от това, че гражданинът с българско самосъзнание е пострадал заради своите идеи и кауза, която защитава.

 „България няма да отстъпи от защитата на правата на нашата общност. Настояваме извършителите на това деяние, както и на други подобни деяния, да бъдат наказани със строгостта на закона, да бъде прекратена тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие“, заяви българският външен министър. Той изрази силната си загриженост от факта, че Христиан Пендиков продължава да получава заплахи и в болницата.

От своя страна, Буяр Османи заяви, че осъжда остро посегателството срещу Христиан Пендиков, като подчерта, че властите в Република Северна Македония ще работят за нулева толерантност към езика на омразата и насилието на етническа основа, включително към българската общност. Той изтъкна, че правителствата на България и Република Северна Македония работят в дух на изграждане на взаимно доверие, като подобни провокации рушат позитивния дневен ред, който се стремят да следват двете страни.

Буяр Османи пристига в София. Ще посети пребития в Охрид българин във ВМА

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
941 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
я па я

2023.01.23 | 07:48

7
Стъки къде са ви бойците бе зъб за зъб око за око
PaulaFox

2023.01.23 | 00:52

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.22 | 23:54

5
Действайте за премахване на историческите фалшификации.Те са причина за омразата.Причина е и политическото отлагане и тупане на топката.Сега е момента историята да се върне в преговорната рамка както гласува НС,а след това излезе двустранно да решаваме,което е абсурдно.
Хаха

2023.01.22 | 23:46

4
Голям цирк първо те пребиват после ти се извиняват и този османи що не му строшат тиквата и после ще му се извинят така ще сме квит

2023.01.22 | 22:59

2
Г-н Османи, докато тук вие лицемерствате, вашето МВР обявява момчето за наркотърговец.Какви хора сте вие? Ако изобщо сте хора.

2023.01.22 | 23:28

3
И на руснаците им писна и нападнаха лицемерите.

2023.01.22 | 19:33

1
Защо идва шъптър, да дойде някой ербап македонец, да види какво ще му се случи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини