Започва оглед на щетите, причинени от ураганния вятър във Враца

  • 20 януари 2023 10:04

  • 248
  • 2
Започва оглед на щетите, причинени от ураганния вятър във Враца
© Община Враца
Слушай новината Слушай новината

Започват огледите и остойностяването на щетите, нанесени на сгради и обекти в община Враца от ураганния вятър, казаха за БТА от Община Враца. 

Сформирани са няколко екипа, които ще проверяват състоянието на публични и частни недвижими имоти. Резултатите от огледите и остойностените щети ще бъдат подадени за разглеждане от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, която взема решения за обезщетяване на пострадалите. Съгласно изискванията на Междуведомствената комисия право на обезщетение имат собствениците на недвижими имоти, които не са застраховани и имат сериозни щети, увредени автомобили няма как да бъдат обезщетени, уточниха още от Община Враца. Оттам обясниха, че сигналите, които до момента имат, ще бъдат проверени, а гражданите, които досега не са подали сигнали, могат да го направят в Информационния център на Община Враца, като в тях се посочва имотът и нанесените щети, след което тече 14-дневен срок за посещение на място и описване на щетите от страна на официалните власти, последвано от подаване на информация към Междуведомствената комисия.

По предварителна информация ураганният вятър е нанесъл поражения на близо 70% от сградите на детски ясли и градини, училища и прилежащите им дворове. За последните дни броят на подадените сигнали от граждани към Община Враца е над 150, като на всеки един от тях е реагирано своевременно. Към електроразпределителното дружество са подадени над 300 сигнала за проблем в захранването. Към момента с прекъснато електрозахранване са жителите на село Бели извор, както и отделни участъци от квартал „Бистрец“. 

Разшириха обхвата на бедственото положение във Враца

Вятър с пориви до 140 км/ч вилня във Враца повече от две денонощия и причини големи щети на сгради, инфраструктура, автомобили, изкорени дървета. Беше обявено частично бедствено положение. Бърз влак от София за Видин се удари в дърво на релсите, беше прекъсната контактната мрежа и това причини закъснения при движението на влаковете.  Беше прекъсната контактната мрежа и на тролейбусния транспорт при падане на част от покрива на филиала на Великотърновския университет във Враца. Летящи тежки предмети счупиха стъкло на електробус, имаше леко ранени пътници.

В акцията по разчистването се включиха всички служители от БКС-Враца, екипи на противопожарната служба и 30 военни от Военно формирование 54 990 – Враца. Общината призова гражданите да помогнат при събирането на отломки и клони и да ги струпват при контейнерите за смет.

Филип Епитропов
248 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 11:20

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
БЪЛГАРСКАТА КО ЧИНА

2023.01.20 | 10:14

1
ОБЪРНА КОРЕМА :)

Добави коментар

Водещи новини