Водещите новини! ЕК иска корупцията да се наказва еднакво навсякъде в ЕС. България е силно засегната от инфо-войните на Кремъл (и още…)

  • 17 януари 2023 19:11

  • 1401
  • 6
Водещите новини! ЕК иска корупцията да се наказва еднакво навсякъде в ЕС. България е силно засегната от инфо-войните на Кремъл (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 17 януари    

 

„Новото законодателство ще даде ясно определение за корупция и ще въведе еднакви наказания навсякъде в ЕС за това престъпление. Ще бъдем възможно най-твърди, ще дадем на полицията и на съда необходимите им средства, за да заличат корупцията“.

Тя посочи, че вторият законопроект ще бъде за изсветляване на прикритото чуждестранно влияние, съмнителното външно финансиране и за чуждестранните организации, които неявно влияят на общественото мнение и подкопават демокрацията.

Европейската комисия ще предложи корупцията да се възприема и наказва еднакво навсякъде в ЕС

***

„За три минути дезинформаторите създават 20 абсолютно анонимни уебсайта, пълнят ги с автоматизирано фалшиво съдържание и да започват разпространението му в социалните мрежи“.

Обръщение направи и украинската българка от Болград Тетяна Станиева, според която най-голямата дезинформация в България идва от парламента и по-конкретно от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов. 

„800 украински българи написахме писмо до парламента и президентството, за да помолим за подкрепа и да се знае, че Украйна не репресира украинските българи. Никой няма право да говори от наше име”, подчерта Станиева.

Кремъл финансира редица анонимни сайтове за фалшиви новини, чието съдържание се споделя стотици пъти във Facebook, заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов по време на кръглата маса “Влияние на дезинформация в условията на геополитически кризи”, организирана от “Демократична България” и модерирана от народния представител Елисавета Белобрадова.

Божидар Божанов (ДБ): България е засегната от перфектната буря за ефективна дезинформация

***

„Ще има и наказателни процедури срещу България. България плаща със здравето, със здравни разходи. Европа върви към задължително затваряне на въглищните централи. Въпросът е кога“.

Неговото мнение е, че предоговаряне на Плана за възстановяване с Европейската комисия в частта „Енергетика“, е невъзможно.

Сандов: Ако нямаме декарбонизация, губим над 10 милиарда лв.

***

„Нас ни поставят в най-лесната позиция. Върховният ни орган е забранил да взимаме решение. До този момент нямаме покана от БСП“.

Бойко Борисов обяви решението си за третия мандат

***

Владислав Панев (ДБ): Прокуратурата подтикна президента да не ни даде мандата

***

Пореден ден, поредна порция #Борисовки. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната", изпратена до медиите.

ПП: Клеветническата кампания на ГЕРБ срещу нас е в разгара си

***

Доц. Кунчев обяви в кои области е най-вероятно да бъде обявена грипна епидемия до края на седмицата

***

Приятелите на Москва

Бойци на "Хизбулла" заминават за Украйна?

***

Журналистът бе глобен със сумата от 30 000 руски (около 400 евро), защото в интервю пред опозиционната телевизия „Дождь“ е казал: „Не можеш да изпратиш жена на фронта“.

Магистратите постановиха, че вместо думата „фронт“ Ефремов е трябвало да употреби „линия на контакт“ (както Русия нарича фронтовата линия в Украйна).

„Москва твърди, че не води война в Украйна, а специална военна операция“, припомни медията. 

Осъдиха руски журналист заради думата "фронт"

***

Посредникът от името на Африканския съюз в преговорите във войната между Етиопия и силите на Тиграй заяви, че "около 600 хил." души са загинали в конфликта, започнал преди малко над две години, пише "Дневник".

Това е оценката, споделена от бившия президент на Нигерия Олосегун Обасанджо - сега активно участващ в диалога - в интервю за "Файненшъл таймс". Даването на точна оценка на убитите е изключително трудно два месеца след като бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня между централното правителство в Адис Абеба и Народноосвободителния фронт на Тиграй, започнал през есента на 2020 г. след обвинения от правителството на Абий Ахмед Али, че бойците са нападнали обекти на армията.

Борбата на тиграйците за запазване на влиянието от годините на авторитарна власт в края на миналия и началото на този век се сблъска с опита на Адис Абеба да централизира страната. В жестокости в прерасналия в гражданска война конфликт са обвинявани и двете страни.

Убитите във войната в Етиопия са 600 000

***

 

Novini.bg
1401 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ГОЧО БУЛГУРА

2023.01.18 | 05:12

6
БЪЛГАРИЯ. НЕ. Е. ИЗЛИЗАЛА ОТ. МИРИЗЛИВОТО КЕНЕФЧЕ СССР.ДЪРЖАТ НИ. ЧРЕЗ. ТАКИВА. КАТО. РАДЕФФФФ.
Новини бг

2023.01.17 | 21:38

5
Ставате все по лайнярски сайт, за съжаление.
Новини бг

2023.01.17 | 21:28

4
А вие не сте ли сайт за фалшиви новини? Ха, ха, ха.....

2023.01.17 | 20:09

3
Статията е отврат , долни манипулации , писани от хора без капка морал ! Ближат американски задници за зелени хартийки ! Да живее РУСИЯ !

2023.01.17 | 20:03

2
Русофоби = лъжливи лайнари !
най-силно засегната била

2023.01.17 | 19:36

1
хахаххахахахахахахййа всички телевизии и сайтчета като това, а даже не броиме и тези на хранилка грантова към америка за бг ни изливат 24/7 усраинска, краварска и англо-саксонска пропаганда с яко русофобски теории

Добави коментар

Водещи новини