Проф. Александър Джеров за novini.bg: С избори през три месеца, вървим към пълен провал

  • 17 януари 2023 14:15

  • 1313
  • 0
Проф. Александър Джеров за novini.bg: С избори през три месеца, вървим към пълен провал
© dariknews, pixabay

Проф. Александър Джеров е известен адвокат и политик. След падането на тоталитарния режим през 1989 година, става зам.-председател на Радикалдемократическата партия, а после и на Демократическата партия, които по онова време бяха в състава на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на. Бил е председател на Законодателната комисия във ВНС, също и в следващите два парламента, както и зам.-председател на 39-тото НС. 10 години той е представител на България във Венецианската комисия. Има публикувани десетки юридически разработки и богат преподавателски стаж.

По ваша преценка, накъде върви България с тези избори през три месеца, проф. Джеров?

- Към пълен провал. Нова избори означат и нови разходи от държавната хазна, т.е. от нашите пари. Освен това всеки нов вот е разход на още енергия и т.н....Да припомним и че за неопределено време са блокирани важни институции в страната, като Конституционният съд, който не е изцяло окомплектован и не може да работи добре. На ВСС му изтича мандата, няма нов. Това са основни органи на държавата, които не могат да работят нормално. Също така нямаме и нормално избран председател на БНБ. Всичко това показва, че държавата ни е като колос на глинени крака. Аз не виждам аналогична ситуация в нито една друга европейска държава.

Политическата ситуация към момента как се възприема от хората?

- Животът ни от три години насам е доста разбъркан и не може да се постигне никакъв конкретен, още по-малко добър за хората, политически резултат. Нашата държава е в икономическа и политическа кризи. Няма стабилно правителство, ерго няма управление. На всеки три месеца президентът назначава временни правителства. Министрите се сменят непрестанно, което обуславя една много лабилна обществена среда. Само редовното правителство може да уволнява хора и да предприема сериозни промени по закон. Но ние видяхме как още първото служебно правителство взе да разчиства хора от ведомствата, от областните управи. Това разбива държавността, осакатява стабилитета в управлението и дава лоши знаци за нас в международен аспект, в Европейската общност. Ми там се объркват вече като виждат начесто различни наши представители за това или онова.

Има ли надежда за промяна на досегашното статукво от новите формации?

- Е къде я виждате тази надежда като едно правителство не могат да излъчат! Те са в лоши отношения помежду си, не могат да се съюзят, откровено се мразят помежду си сякаш. Вижте, опасно е да продължаваме с тези временни кабинети, защото те и нормално отговорност не могат да носят за своите действия.

 

Според вас като юрист с дълъг стаж и практика, каква трябва да е съдебната реформа, за която се говори от години?

- Имам над 50 години адвокатски и приподавателски стаж, издал съм и не малко юридически книги, но напоследък оставам с впечатлението, че или аз не разбирам, или някои други, какво аджеба е това „съдебна реформа”. До тук не мисля, че е добре обяснено на хората защо е необходима съдебна промяна и защо прокуратурата е извадена на предна линия в тези изменения. Използват се твърде общи приказки, за да се свали законно избраният прокурор. Аз не познавам г-н Гешев, не сме се срещали никога с него, така че мога спокойно да коментирам тази тема. Той обаче направи много сериозно впечатление, когато се яви на заседанията на ВСС. Отговаряше доста компетентно на всички поставени му въпроси. Смятам, че има нездрав интерес към отстраняването му, за да седне друг в креслото му. Но това не е съдебна реформа. Той не постановява съдебни решения, нито присъди. Това го правят съдилищата. И ако има претенции отвън към техни решения, то не Главният прокурор носи отговорност затова. Прокуратурата, според мен, работи добре.

Аделина Делийска
1313 0

Свързани новини

Водещи новини