Ето кой има имен ден днес

  • 16 януари 2023 06:14

  • 16659
  • 1
Ето кой има имен ден днес
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На 16 януари имен ден празнуват всички, които носят името Ромил, Ромила и производните им.

Ромил е бил град Бдин (Видин). Майка му била българка, а баща му – грък.

При св. Кръщение бил наречен Руско.

Заможността на родителите и неговата даровитост му дали възможност да получи добро образование, с което възхищавал всички около себе си. Когато пораснал, родителите му поискали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново и в манастира "Св. Богородица Пътеводителка" бил постриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската "Света Гора" и в местността "Устие", обитавани от множество монаси, та всички започнали да го наричат "Калороман" по гръцки или "Добрият Роман" по български. Той чул, че великият подвижник на благодатното безмълвие (исихазъм) и богосъзерцание св. Григорий Синаит преминал да живее на българска земя в местността "Парория" ("пригранична" – на границата между България и Византия). Роман оставил всичко и дошъл тук, където бил приет добре и обучаван във високите добродетели на истинския духовен живот: получил дара на постоянната молитва, на постоянното вдъхновение, на постоянните покайни сълзи, на боговдъхновеното поучение.

Турските нашествия, разбойническите нападения, смъртта на св. Григорий Синаит го заставили да се завърне във вътрешността на България, но жаждата за парорийното усамотение и безмълвие го върнали отново в Парория, гдето приел велика монашеска схима с името Ромил. После той заминал с ученика си Григорий (който написва житието му) за Атонска св. Гора, гдето в местността Мелания се подвизавал много време и събрал монашеско братство.

След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. св. Ромил – като мнозина други – бил принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлона (близо до Драч), а оттам – в Раваница (Сърбия), в манастира "Св. Възнесение", където скоро починал - 16 януари 1375 година.
 

Десислава Станева
16659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НикогаПовечеСДС-Чума

2023.01.16 | 12:49

1
Шест милиона българи, три от които пенсионери повече от четвърт век чакат с нетърпение "Възнесение" на Драгалевския гърбав и крадлив Ай дук.

Добави коментар

Водещи новини