Омбудсманът Диана Ковачева: Важна стъпка към гарантиране правата на хората с увреждания

  • 11 януари 2023 13:33

  • 481
  • 0
Омбудсманът Диана Ковачева: Важна стъпка към гарантиране правата на хората с увреждания
© личен архив

Важна стъпка към гарантиране правата на хората с увреждания - единодушно със 184 гласа "За" народните представители днес приеха на първо четене в пленарна зала законодателното ми предложение за промяна в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето.

Така ще бъде преодолян един от най-сериозните проблеми на хората с увреждания, свързан със забавяне на преосвидетелстването им от органите на медицинската експертиза, както и невъзможността да упражняват правата си, не по тяхна вина.

 С решението от днес депутатите подкрепиха и другото мое предложение в ЗХУ за отстраняване на допуснатата дискриминация спрямо месечните финансови помощи за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии с право на чужда помощ. 

НС ще изслуша Демерджиев и шефа на ДАНС заради задържания у нас британец, прие промени в ТЕЛК и НЕЛК

В края на ноември входирах предложението си в парламента, което беше припознато и внесено от зам.-председателя на социалната комисия Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

С промените ще се осигури възможност за решение на проблемите на повече от уязвими граждани, за да могат хората с увреждания да имат достъп до полагащата им се месечна и целева помощ, пенсия и подкрепа до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК .

Последвайте канала на

Аделина Делийска
481 0

Свързани новини

Водещи новини