Десет проекта на Поморие чакат одобрение от управляващите органи по оперативните програми

  • 10 януари 2023 11:57

  • 1935
  • 0
Десет проекта на Поморие чакат одобрение от управляващите органи по оперативните програми
© Фейсбук/Община Поморие

Всички кметове в областта бързаме. Бързаме да реализираме важни за общността проекти. Ние не усвояваме средства от ЕС, ние влагаме тези средства във важни за общността проекти, защото и в Поморие, и общината нашите жители могат да покажат важни такива проекти, от които се възползва общността. Имам молба към управляващите оперативните програми органи – нека да работя с нашето темпо. Това каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев по време на регионалната конференция в Бургас по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от БТА, с подкрепата на Европейската комисия. 

"Ние имаме срокове. И когато управляващият орган бави даден проект с чисто процедурни изисквания и ние пропуснем два месеца, за нас това е много. А през последните две години ни забавиха с доста месеци. Нека се направи усилие да се догони темпото, с което работят общините. Ако не може - нека се направи един управляващ орган. Така общините ще могат да реализират проектите си", каза Алексиев.  

По думите му към момента Поморие има 10 проекта по линия на Местната инициативна група – Поморие, които все още се разглеждат от управляващите органи. "Пропуснахме миналия сезон, за да изпълним тези проекти. Те бяха предимно атракционни, а това щеше да доведе до повече туристи. Виждайки как се бавят в момента процедурите, вероятно ще пропуснем и този сезон", каза кметът на Поморие. 

Той е на мнение, че трябва да се разгледа внимателно и разпределението на районите за развитие на страната в следващите години. 

"Градове като Поморие и Созопол попадат в така нареченото четвърто йерархично ниво, на първо е София, а в трето ниво са над 30 града, които не е ясно по какъв принцип са избрани. Ние в четвърто ниво работим общо взето основно по Програмата за развитие на селските райони. Ето това са елементи, които са дребни на пръв поглед, но водят до големи проблеми, до пропуски в реализирането на програмите", допълни още Иван Алексиев. 

Десислава Станева
1935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини