Казусът с разменените бебета: Старшата акушерка в "Шейново" е отстранена от длъжност

  • 10 януари 2023 07:56

  • 5352
  • 5
Казусът с разменените бебета: Старшата акушерка в "Шейново" е отстранена от длъжност
© Нова телевизия

Старшата акушерка в "Шейново" е отстранена от длъжност заради случая с разменен ите бебета. Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев на брифинг.     

Докладът от „Медицински одит” не беше изненада за нас. Голяма част от нещата, отразени в него, съвпаднаха с изводите от нашата вътрешна проверка. Трима души установихме, че са виновни за размяната на бебетата. Наложени са им дисциплинарни наказания още в петък пре ди да получим доклада на „Медициснки одит”.  Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Старшата акушерка е освободена от заемания пост и е понижена в длъжност, обясни Велев. 

Преразгледахме нашите протоколи от раждането до изписването на бебето и започнахме да ги преработваме стандартите, за да няма възможност за грешка и пропуски. Освен това направихме две промени, които вече изпълнявам. Те се изразяват в този фиш, който даваме при изписване на майката, където пишем кой е предал бебето на майката. Въвеждаме две допълнения – освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва и още един служител на болницата. Ще имаме двойна проверка. Майката, която до момента се е подписвала на този лист, сега ще записва собственоръчно номера на гривничката на бебето. По този начин ще имаме троен контрол, посочи още директорът на "Шейново". 

Ето какво установи проверката за разменените бебета в "Шейново"

Той подчерта, че е готов да поеме отговорност винаги и тази отговорност е един морален акт.

Въпросът е дали аз съм допринесъл със своите действия съм допуснал да се стигне до този случай. За момента не виждам такава причини. Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем да преодолеем бързо случилото се, това ще бъде катастрофално, коментира Велев. 

Той отбеляза, че към момента няма информация родителите да искат да съдят болницата

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
5352 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.01.16 | 09:36

5
Явно е липсвала организация и контрол.Не старшата акушерка ,а директора вън.Защо чак сега се сещат за организация и контрол?Акушерките или друг е виновен?

2023.01.13 | 15:27

4
И ти се махай
Niki2

2023.01.10 | 09:14

3
Boje Boje kakav kontrol kakvo nechto! Sega chte si tarsite kompetentna akucherka!?Zachto tselijat ekip ne zastanaha do Akucherkata,grechki se slu4vat ot umora, imat mnogo rabota. Direktora trijabvache da poeme na negov grab tazi grechka.
Sarbeca Z

2023.01.10 | 08:50

2
Обра пешкира, старата акушерка, с най-мизерната заплата, да го духат бедните
Емѝ...

2023.01.10 | 08:11

1
Старшата акушерка уволнена, а директорът, който отговаря за контрола и процедурите и реално е виновен за бардака - не. Държавка като слънчице.

Добави коментар

Водещи новини