Над 30 000 души са заплашени от безводие в Ловешко и Плевенско

  • 09 януари 2023 19:57

  • 760
  • 0
Над 30 000 души са заплашени от безводие в Ловешко и Плевенско
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 30 000 души в Ловешко и Плевенско са заплашени от безводие посред зима заради драстично намалели обеми в основен водоизточник. Причината е продължителната суша.

От събота водата в местното питейно езеро, захранващо два града и 12 села, е намаляла драстично. Засега от ВиК-Луковит удържат ситуацията, но хората са предупредени да се готвят за режим.

Шефът на помпената станция показва и обяснява пред БТВ: „Това е водоизточникът, който захранва помпена станция Златна Панега. В момента нивото е на поне 60 см под нормалното за сезона.“

На Бъдни вечер в Омуртаг ще има вода в домакинствата

От вчера в Луковит, Червен бряг и 12 села, включително в община Ябланица са предупредени, че могат да останат на сухо.

„Ето тук съм си наляла за кучето да си имам, пък вътре съм си наляла една 10-литрова за тоалетната“, обяснява една от зесегнатите от безводието жена.

Засега вода от чешмите тече, но Емилия Конова от Луковит е притеснена. „Има притеснение у всички. Колко време не е валяло, много? Като няма отгоре да капе, и отдолу няма“, коментира тя.

„За мен критичната ситуация е достигната, по-ниско ниво от това не е било, аз съм от доста години на служба, на водоизточника. Най-застрашен е Червен бряг, тъй като те нямат резерв“, обясни Михаил Михайлов, технически ръководител във ВиК-Луковит.

Заради ниския дебит на извора, помпената станция в Златна Панега работи с нарушен режим. „Щом чувате шума на помпите е добре за хората - вода ще има. Ако спрат - тогава е лошо“, обяснява и Йотко Йотов от аварийната група ВиК-Луковит.

Засега хората са предупредени да пестят водата. В пълна готовност са и водоноските. От ВиК-оператора се надяват прогнозите на синоптиците да се сбъднат и в близките дни да завали.

Мая Йорданова
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини