Председателят на СОС: Вдигнал съм жълт картон на ръководството на ЦГМ

  • 09 януари 2023 14:07

  • 525
  • 0
Председателят на СОС: Вдигнал съм жълт картон на ръководството на ЦГМ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вдигнал съм жълт картон на ръководството на Центъра за градска мобилност, от които очаквам в спешен порядък да си влязат в ролята и всички дефекти на системата за електронно таксуване в градския транспорт да бъдат отстранени своевременно. Това заяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По думите му въвеждането на нещо ново винаги води до неудобство, въпросът обаче е това да не става за сметка на сигурността на пътуванията.

Това, от което аз съм изключително недоволен, е изпълнението на доброто решение на Столичния общински съвет от страна на Центъра за градска мобилност. Лично аз съм поставил задача на ръководството на ЦГМ, които днес бяха при мен на оперативка, достатъчно рано, понеже още през лятото приехме тази тарифна политика, да започне разяснителна кампания за софиянци какво и как ще се промени. Това не се случи, заяви председателят на СОС.

От ЦГМ отново демонстрираха как се ползват новите карти за градския транспорт

Той бе категоричен, че при следващия голям гаф или неотстраняване на първия проблем, който възникне, ще покаже на ЦГМ червен картон. 

Те дават брифинги по наше указание всяка седмица, в моя кабинет ще бъдат за втори път днес, в 16:00 часа. Където има недоглеждане, където някой не си е свършил работата или си е надценил възможностите, той ще си понесе отговорността, заяви Георгиев. Толкова много добри нововъведения се направиха в обществения транспорт, че е грехота заради един или два пропуска да бъде компрометирана новата система и ние няма да го допуснем, посочи Георгиев. 

Георги Георгиев каза, че все пак новата система за таксуване в обществения транспорт работи успешно. Над 6 млн. пътувания са платени с дигитални билети през миналата една година. Промените от 1 януари, които сме приели с 6 месечен отлагателен срок от СОС, предвиждат въвеждането на билетите за време. 100 хиляди билети за време са продадени от началото на годината досега, като две трети от тях са билетите от 30 минути, информира Георгиев, което, по думите му, показва, че това е удачно решение. 

По отношение на картата за една линия, която отпадна с въвеждането на новата тарифна политика, Георгиев каза, СОС е колективен орган от 61 души с комисии и комитети, които работят по определени въпроси. Предложението за отпадане на картата за една линия е на съветниците от транспортния ресор в СОС и единодушно е подкрепено от различни представители на ГЕРБ, БСП, ДБ, "Патриоти за София" и независимия Борис Бонев, които са си положили подписите под него.

"Колегите са се аргументирали, че по този начин ще е по-изгодно за гражданите. Виждаме, обаче от първия ден недоволство на софиянци и заради липсата на избор - те не са стимулирани да закупят годишна карта. Затова заедно с колегите, които са автори на предложението за отпадане на картата за една линия, ще обсъдим данните за продажбите на картите от ЦГМ през тези първи дни досега, за да вземем в спешен порядък информирано решение ще се променя ли нещо по въпроса", допълни Георгиев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини