Почистиха за 1000 лева паметника на Съветската армия

Изрисуваният паметник, предизвикал куп дискусии по медиите и в интернет, е бил излъскан през нощта, макар че началото на почистването, струващо 840 лв., беше обявено за 8.30 ч.

„Художникът" все още е неизвестен и се издирва. Творецът, подписал графитите с лозунга: „В крак с времето", ще трябва да плати щетите или най-малкото да почисти собственоръчно боята от монумента.

Около 1000 лева е струвало почистването на паметника, съобщи председателят на Форум „България - Русия” Светлана Шаренкова, предаде Фокус.

Свалянето на боята е започнало половин час след полунощ днес и е продължило до 7:00 часа. „Видяхме, че във Фейсбук започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето”, обясни тя.

Само двама мъже от професионална фирма за почистване са се справили със свалянето на боята. Накрая дори им свършили препаратите. Столична община е препоръчала фирмата. По думите на Шаренкова почистването е екологично и запазва паметника. Използвани са препарати, които разтварят боята, която след това е свалена с пароструйка с вода.

„Има неща, които са неприкосновени, които не могат да се шаржират. Това, което беше направено с паметника, приличаше повече на фарс и вандалщина, а че беше направено талантливо – да, така е. Но по същия начин би могъл да бъде осквернен паметникът на Васил Левски, ще ни бъде ли приятно това?”, каза Светлана Шаренкова.

Според нея всяка държава се оценява и с отношението си към паметниците. Това е нейната цивилизованост, допълни още тя. Вчера повече от 20 организации са подписали декларация, с която настояват държавата да си влезе във функциите да съхранява своето историческо наследство.

Коментари

  1. 2013.08.23 | 15:55
    На мен си ми харесваше-много оригинално направено
  2. 2011.06.22 | 11:44
    http://nagradite.bg/vote/Annt-5085.html
  3. 2011.06.22 | 11:44
    "Редактори/журналисти", научете български език. "шаржират" - такава дума няма :))
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет