Омбудсманът поиска преразглеждане на тарифите на градския транспорт в София

  • 09 януари 2023 10:03

  • 614
  • 6
Омбудсманът поиска преразглеждане на тарифите на градския транспорт в София
© Омбудсман
Слушай новината Слушай новината

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати писмо до председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска и столичния кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, в което алармира за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване в градския транспорт, които влязоха в сила от 1 януари.

В сигналите си до националния обществен защитник столичани протестират и остро възразяват срещу промените, които се отнасят до вида на превозните документи, изискването за тяхната задължителна валидация като условие за редовен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга чрез отпадане на някои икономически изгодни превозни документи, посочват от пресцентъра на обществения защитник.

Още през юли 2021 г. проф. Ковачева предупреди в нарочно писмо до председателя на СОС Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска, че с готвените промени не се постига задоволяване на транспортните потребности на пътниците, което бе изведено като водеща цел на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

„Основно недоволство сред хората буди отпадането на някои тарифни продукти – най-вече месечната карта за пътуване с метро, месечната карта за пътуване с една линия на надземния транспорт. Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация единствено по една линия на градския транспорт или с метро и след промените са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не отговаря на действителните им нужди“, пише омбудсманът.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент подчертава, че и пътниците, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също негодуват, защото пътуват инцидентно с градски транспорт и сега са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не отговаря на транспортната им потребност и бюджета.  

„По повод на постъпилите в институцията сигнали намирам за нужно повторно да изразя становището си, че новата тарифна политика не бива да става чрез лишаване на пътниците от избор относно вида на превозните документи, които имат право да използват. В този смисъл смятам, че следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят превозните документи, даващи възможност за пътуване според нуждите на ползващите градския транспорт“, категорична е проф. Ковачева.

Омбудсманът: Цената на водата е на ръба на социалната поносимост

Тя обръща внимание и на друг голям проблем – задължителната валидация на превозните документи, като посочва, че неспазването ѝ е обвързано с налагането на глоба, което притеснява и затруднява особено много възрастните хора.

„В тази връзка смятам, че следва да бъде потърсено решение и на този проблем. Намирам за несправедливо да бъде глобяван пътник, който има редовен документ за пътуване, само заради това, че не го е валидирал“, подчертава общественият защитник.

Омбудсманът допълва още, че в институцията постъпват и жалби срещу липсата на достатъчна и своевременна информация по отношение на действащите превозни документи и начина на тяхното валидиране. Затова отново посочва, както и по време на обществените консултации, че е необходима достъпна информационната кампания за запознаване на гражданите с въведените промени за пътуване в градския транспорт.

Проф. Ковачева посочва и друг нерешен проблем - недостатъчните на брой пунктове за закупуване на превозни документи, което допълнително затруднява хората и се явява като санкция за тези, които не са успели да си купят билет по електронен път.

„В тази връзка отправям предложение да бъде обсъдена възможността за увеличаване броя на пунктовете за продажба на превозни документи“, посочва Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

В заключение омбудсманът подчертава, че за да се увеличи броят на пътуващите в столичния обществен транспорт, той трябва да стане привлекателен, а това се постига чрез повишаване удобството на транспортните услуги и запазване разнообразието на превозните документи, с оглед различните транспортни нужди на пътниците.

Росица Валентинова
614 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ЕСТЕСТВЕНО РУСА

2023.01.09 | 11:34

6
ИЛИ ИЗРУСЕНА, СЕЛСКА ПРОС ТИ ТУТ КА? :)

2023.01.09 | 10:29

5
Защо на България ни трябва омбудсман, като няма тежест думата и за нищо. До сега нищо, което е поискала не се е случило.

2023.01.09 | 10:28

4
Защо на България ни трябва омбудсман, като няма тежест думата и за нищо. До сега нищо, което е поискала не се е случило.

2023.01.09 | 10:27

3
Махнете "валидацията" на картите. Карта се ползва за да не се занимаваш с перфоратори.

2023.01.09 | 10:24

2
късно е либе за китка! минаха трапезите и сега се сетихте!

2023.01.09 | 10:20

1
Дигиталната система на СКГТ е противозаконна и не е GDPR съвместима.

Добави коментар

Водещи новини