"Сурва" впечатли софиянци днес в Борисовата градина

  • 08 януари 2023 15:53

  • 821
  • 1
"Сурва" впечатли софиянци днес в Борисовата градина
© Булфото (архив)

Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски се включиха във фестивала "Сурва", който се състоя днес в Борисовата градина в София. На място присъстваха стотици граждани, включително и деца, дошли да се потопят в магията на феста. 

В „Сурва“ се включиха сурвакарските групи от Народно читалище “Крюгер Николов - 1922“ в село Пещера, община Земен; от читалище "Христо Ботев - 1928 г." в село Копаница, община Радомир; от село Светля, община Ковачевци; от читалище "Пробуда - 1935 г."; от квартал "Бела вода" в Перник; от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Събитието започна с дефиле от езерото "Ариана" и продължи до специално изградената сцена на открито на парк-театър "Борисова градина".  По време на него сурвакарските групи демонстрираха своите костюми. На самата сцена пък всяка група изигра сценка - маскарадни игри и свързаните с тях обреди, хоро или танц, съпроводен от специфична ритмична стъпка и звънци, с който да "прогонят злите сили“. 

Всяка сурвакарска група се състои от различни персонажи, като най-разпространените са младоженци, поп, свекър, свекърва, дявол и мечка. Сред сурвакарите освен мъже има жени и деца. За някои от групите пък е характерно женски персонажи да бъдат изиграни от мъже. 

Зрителите имаха възможност да участват в изработването на маските, както и да се снимат с избрани от тях ликове. Събитието бе съпътствано и от кулинарна изложба, подготвена от читалища от общините Перник и Земен.

Тази година Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 27 до 29 януари. Сурвакарските групи от Пернишко ще излязат още на 13 и 14 януари в почти всички населени места, за да почетат празникa. 

Международният фестивал "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурва" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
eмил андреев

2023.01.08 | 19:41

1
Това е ,,истинският облик" на Перничани!

Добави коментар

Водещи новини