Експерт: Можем да си купим и 101 медицински хеликоптера, но нямаме площадки и система за тях

  • 06 януари 2023 21:45

  • 4044
  • 2
Експерт: Можем да си купим и 101 медицински хеликоптера, но нямаме площадки и система за тях
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Това е борба от 10 години. Трябва да се замислим искаме ли, или не искаме да имаме медицински хеликоптери, защото статистките показват, че има жизнена необходимост. Ние можем не един, а 101 да си купим, но трябва да изградим система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България и когато я има, тогава тя би свършила някаква работа", заяви инж. Мариян Боновски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, за да изградим системата, трябва да знаем в момента, в който се случи инцидент, на кого трябва да се обадим, кой ще реагира. Гостът уточни, че в световен мащаб системата HEMS е нещо, което дава възможност в рамките на 30 минути хеликоптерът да стигне донякъде и на още 30 минути той да го закара до болницата, а в ЕС това става за 8-12 мин.

Георги Гвоздейков разкри кога България ще има медицински хеликоптер

"Със самата машина не можем да направим нищо - по простата причина, че трябва първо да се изгради самата система – да има площадки. В България към този момент няма нито една лицензирана такава", категоричен е инж. Боновски пред Bulgaria ON AIR.

"Планинското спасяване е много малка част от HEMS-а. Този, който се е загубил в планината, въобще не е работа на медицинския хеликоптер. Той е спешна медицинска помощ, който при случай на пострадал отива, оказва му първа медицинска помощ и го закарва в най-близката подходяща болница, но първо трябва да се помисли кои болници могат да приемат такива хеликоптери", отбеляза инж. Боновски.

Гостът обясни за уред, който, поставен в хеликоптер, в рамките на 20 км локализира с точност до 3 метра пострадал човек по неговия телефон, но телефонът трябва да е включен, дори и да няма обхват. И коментира случаите в Пирин, където се рискуваха животите на 40 планински служители заради липсата на медицински хеликоптери.

"Трябва да обучаваме достатъчно пилотите, защото пилотите с 40-50 часа нальот няма как да извършват такива сложни задачи. Силно се учудвам защо въобще ни е необходим този хеликоптер, за който в момента се прави обществена поръчка, като физически няма изградена система. Това ще бъде поредната пиар акция на гърба на данъкоплатеца, защото тези пари се изваждат от националния бюджет", каза още инж. Боновски.

Той уточни, че един хеликоптер струва от порядъка на 7-8 млн. евро, но най-важна е поддръжката след покупката. Инж. Боновски добави, че изграждането на HEMS също струва доста пари, но поддръжката на една такава база при 400 летателни часа годишно струва от порядъка на 3,5-4 млн. евро, а когато е на 24-часов режим, струва около 5 млн. евро.  

"Държавата трябва да изважда годишно 50-55 млн., за да има изградена система HEMS", обобщи инж. Боновски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4044 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ха

2023.01.07 | 12:31

2
Правете сметка за което е необходимо

2023.01.07 | 04:51

1
Еййййй,ама да бе....Как не се сетих,че точно това е проблема...Не примерно,че някой краде парите...Горките хеликоптери...Само на такива площадки кацат викате...Демек да си изградя една частна за всеки случай,ако се наложи да ме спарявате с хеликоптер,че инак горя?!? А някакави преносими ще пуснете ли на пазара,да си имама в мен като тръгна на някъде? Гнусни лъжливи и крадливи свине,как се ненекрадохте,как се неналъгахте и какво му се е случило на тоя народ,че продължава да ви търпи?!?

Добави коментар

Водещи новини