Единадесетокласник извади Богоявленския кръст в Банско

  • 06 януари 2023 13:30

  • 458
  • 0
Единадесетокласник извади Богоявленския кръст в Банско
© Пресцентър на Община Банско
Слушай новината Слушай новината

Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

След извършеното тайнство, хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството - Отец, Дух и Син.

Големият празник бе отбелязан подобаващо в Банско.

В ранното утро на Богоявление градът се огласи от звъна на църковните камбани, които призоваха миряните за празнична литургия. Честването на празника продължи с литийно шествие и с Велик Йордановски водосвет пред Духовно историческия център „Свети Паисий Хилендарски”.

След освещаването на водата, литийното шествие продължи до централния площад, където, заедно с възрастните, дойдоха и десетки деца от класовете по вероучение.

Богоявленският кръст бе хвърлен за здраве във водата на фонтана, а за „спасяването” му се надпреварваха осем млади мъже. Първи до кръста стигна 17-годишния банскалия Петър Насков Пенчов от 11 клас на СУ ”Неофит Рилски”.

21-годишният красавец Никола извади кръста в София

Кметът Иван Кадев, заместниците му Сашка Въчкова, Стойчо Баненски, Костадин Атанасов и секретарят Иван Докторов поздравиха младежа и му пожелаха много здраве и късмет.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини