Таксата смет за община Рила се вдига с 30%

  • 06 януари 2023 09:46

  • 159
  • 0
Таксата смет за община Рила се вдига с 30%
© Novini.bg/Canva

Таксата смет за Община Рила се вдига с 30 процента, но само за физическите лица, домакинствата, решиха съветниците. То е заради нарастващите разходи по сметосъбирането и транспортирането на боклука. Досега тя беше 9 промила от данъчната оценка на имота, а за юридическите лица е 22 промила.

Размерът на таксата смет за общината е определен в 8 категории - според това дали обектът е в регулационния план на селището, дали на територията се извършва сметосъбиране, дали обектът е туристически, дали е почивна база и др.

Система за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще има от следващата година в Троян

Общината с население около 2200 души генерира около 600 тона отпадъци годишно, през цялата година оттук минават хиляди туристи и поклонници.

На територията е и Рилският манастир. Светата обител също плаща такса смет, но частично, поясниха от общината. Не се плаща за молитвените храмове – за централния храм, няколкото параклиса, костницата "Св. Лука" и др. Но се плаща за обекти със стопанска или търговска цел - помощното стопанство "Пчелина", за туристическата база и др. От 2011 г. Рилският манастир притежава автомобил и светата обител сама извършва сметосъбирането си, като го транспортира до депото в Благоевград.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини