Патриархът отправи послание в Деня на светото Богоявление

  • 06 януари 2023 09:37

  • 419
  • 18
Патриархът отправи послание в Деня на светото Богоявление
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи патриаршеско послание в Деня на светото Богоявление на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, съобщиха от Българската патриаршия.

"А когато се яви благостта и човеколюбието на нашия Спасител, Бога, Той ни спаси не поради делата на праведност, що ние извършихме, а по Своята милост, чрез банята на възраждането и обновата от Духа Светаго, Когото изобилно изля върху нас чрез Иисуса Христа, нашия Спасител, та, оправдани с Неговата благодат, да станем по надежда наследници на вечния живот". (Тит 3:4-7) Обични в Господа братя и сестри, в това свидетелство на светия Христов апостол, украсяващо днешното празнично богослужение, пред духовния ни взор се откриват святостта и величието на Богоявлението, когато Бог в пълнота се открива за света, явявайки на всички нас тайната на троичността. Сам Той - Творецът на света и на всичко съществуващо, идва, за ни спаси поради Своята велика милост и безгранична любов към нас (Йоан 3:16), обновявайки ни, заедно с цялото творение в Божествения Дух, Когото щедро излива чрез Въплъщението на Своя Единороден Син и наш Господ Иисус Христос, та така - оправдани, обновени и спасени по Неговата благодат - да наследим и вечния живот, който Той, влизайки в света като Човек, дойде, за да ни дарува "в изобилие" (Йоан 10:10), казва в посланието си за Богоявление Негово Светейшество.

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на отбелязва, че е светла и изобилна и радостта ни на празника, защото днес се открива тайната, която е била "скривана от векове в Бога, ... та многоразличната премъдрост Божия да стане сега чрез Църквата известна на началствата и властите небесни" (Еф. 3:9-10). Затова и цялото творение днес ликува и възпява събитието на светото Богоявление, и в радостта си ние възкликваме: "Величаем Те, Жизнодавче, Христе, Който заради нас сега по плът приемаш кръщението от Йоан във водите Йордански" (Величание на празника).

С песен, тъпани и гайди мъжкото хоро влезе във водите на Тунджа

Този, в Чието пресвято име се кръщаваме и в Когото и до днес се спасяваме, пръв трябваше да приеме Йоановото кръщение, за да изпълни всяка правда (Мат. 3:15) и така да се отворят небесата. Духът да слезе върху Него и Сам Отец да свидетелства за Него, че Той е Неговият "възлюбен Син", в Когото е и Неговото "благоволение" (Мат. 3:17). "И аз видях и свидетелствувах, че Този е Син Божий" (Йоан 1:34) - говорил някога Господният Предтеча и Кръстител Йоан. За същото свидетелстваме и ние днес - защото от опита на светите Божии угодници и на цялата Църква, с очите на вярата (2 Кор. 5:7) знаем, че под небесата не ни е дадено друго име, чрез което да се спасим (Деян. 4:12), посочва Негово Светейшество.

"Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава" (Иоан 14:27) - говори Сам Господ, когато дава на Своите ученици обещанието за изпращане на Утешителя, и ние добре знаем тази Божия щедрост и това човеколюбие, които всеки ден Той излива над онези, които Го търсят и Му се уповават, дарувайки всяка Своя милост и утеха, и укрепвайки ги в избрания път на добродетелта.

"Днес, когато пред нас се явява толкова много човешко несъвършенство, празникът на светото Богоявление идва, за да ни укрепи и да ни призове към дела на добротворство и деятелна любов, припомняйки ни Божията щедрост към нас и това, че ние, които сме кръстени в Христа, в Него сме и облечени (Гал. 3:27), а затова сме и призвани да Му бъдем свидетели и подражатели до свършека на света. Да скъпим времето и да не щадим сили, та във всеки ден от нашия живот да добавяме към онази съкровищница, която, по съвета Господен, си събираме не тук, в този скръбен и несъвършен наш свят, а на небесата - там, където "ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат" (Мат. 6:20). Да бъдем достойни чеда на нашия Небесен Отец, истински Негови съработници и верни Господни приятели (Йоан 15:14-15).

В деня на светото Богоявление, когато по установена традиция се извършва и Великият Богоявленски водосвет с поръсване на бойните знамена на славната ни армия, се обръщаме към нашите военнослужещи - с отеческо благословение и благопожелания за крепко здраве и сили в жертвеното и високоотговорно служение, на което са избрали да посветят живота си. В този ден с особено усърдие се молим и за всички онези православни воини, които са отдали живота си за свободата, независимостта и целостта на скъпата ни Родина - Всещедрият Бог да ги упокои и им дарува Своето вечно спасение. Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", отправя своя благослов българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
419 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
ПОПОВЕТЕ

2023.01.07 | 01:51

18
ЗА, БРАДИТЕ!
МЛАДЕНЕЦ

2023.01.06 | 13:31

17
АГНЕЦ :)
ЧУДО НА ЧУДЕСАТА!

2023.01.06 | 13:29

16
ОВЦАТА ДОЛИ, БОГ РОДИЛА!
ДОЛИ РАЗПОРЕТИНАТА

2023.01.06 | 13:24

15
СЪЩО Я КЛОНИРАХА :)
РОДИЛО СЕ КАТО ЕДИ КОЙ СИ

2023.01.06 | 13:22

14
АМА ВСЪЩНОСТ Е СЕМКА КЛОНИНГ НА ДРУГ! МРЪСНОТО КО ПЕЛЕ!
ТЕ ЗАТОВА ТИЯ ГНУСНИ

2023.01.06 | 13:20

13
П Е Д Е Р А С ТИ СИ СМЕНЯТ ИМЕНАТА
СВЕТИИТЕ

2023.01.06 | 13:19

12
ДЕТО ГО ИГРАЯТ ПОПОВЕ, С НОЖА ПРЕЗ ГЪРЛОТО В ЧЕРЕПИТЕ!
КАНАЛА ЗА ВРЪЗКА СЪС СЪРВЪРА ВЕЧЕ РАБОТИ

2023.01.06 | 13:10

11
ЩЕ ВИ ИЗ КО ЛЯ ДО КРАК!
СЕМКАТА

2023.01.06 | 13:06

10
П Е Д Е Р А С Т К А НА П Е Д Е Р А С ТА СВЕТИ ГЕОРГИ! ТРЕБВАШЕ САМО ДА ПОВЕРВА, ЧЕ ИМА БОГ :)
СТА ЛИН

2023.01.06 | 13:04

9
КОИ ГОВОРЕЩИ С В И НЕ ПРЕСЕЛИ В АЗИЯ? :) А ТРЕБВАШЕ ДО КРАК ДА ГИ ИЗ К О Л И! СЕМКА ГНУСНА ДА НЕ ОСТАНЕ!

Добави коментар

Водещи новини