Водещите новини! Започна подготовка за прехвърляне на системи Patriot в Украйна. Германия подсилва северния фланг на НАТО (и още…)

  • 04 януари 2023 19:07

  • 1608
  • 0
Водещите новини! Започна подготовка за прехвърляне на системи Patriot в Украйна. Германия подсилва северния фланг на НАТО (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 4 януари   

 

Способен да поразява въздушни цели на разстояние до 150 км, Patriot се счита за една от най-добрите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в света.

Като част от нов пакет от помощ на стойност 1,85 милиарда долара, САЩ ще предоставят на Украйна зенитно-ракетни системи Patriot, които значително ще укрепят противовъздушната и противоракетната отбрана на страната.

Започна подготовка за прехвърляне на системи Patriot в Украйна

***

Германска фрегата ще подсилва през следващите месеци фланга на НАТО в Северния Атлантик и в Северно и Балтийско море, съобщи БТА.

Военният кораб с екипаж от 210 души потегли от военноморската база във Вилхелмсхафен, съобщи говорителка на военноморските сили.

Корабът ще бъде и част от силите за бързо реагиране на военния съюз. Германските военноморски сили обявиха, че са планирани няколко мащабни маневри на НАТО, например в Балтийско море.

Германия разполага фрегата, за да подсили северния фланг на НАТО

***

На основание чл. 85, ал. 1, т. 1 и т. 7 от Конституцията на Република България Министерският съвет внася в Народното събрание проект на Закон за ратифициране на Допълнителното споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът ще одобрява всяка нова доставка на оръжие за Украйна

***

„Споразумението с Украйна се изпълнява, съгласно графика, одобрен от парламента. Това въоръжение стойността му ще бъде възстановена в бюджета на Министерство на отбраната и бюджета чрез специално създаден фонд“.

Военният министър разкри какво е наложило посещението му в Украйна и има ли риск за боеспособностите ни

***

„Още в самото начало на 48-ото Народно събрание имаше изявление на лидера на ГЕРБ г-н Борисов, който каза, че третият мандат можело да се случи... Не ми беше ясно защо се говори за трети мандат, преди да е връчен първият... може да има нещо, което не знаем“.

Депутат от ПП намери за странно изказване на Борисов: Явно има нещо, което не знаем

***

Трудовата книжка да се замени с електронен трудов запис, реши социалната комисия

***

Полицаят, арестуван тази сутрин в района на 119-и км на автомагистрала "Тракия" за превозване на нелегални мигранти, признал и за други такива случаи. 

В разговор със следователите коментирал, че изплаща кредит и му трябвали пари. 

Това съобщи на брифинг Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив. Служителят на реда е бил с униформа, докато превозвал 31 мигранти от Афганистан в посока София. 

Полицаят, спипан да превозва нелегални мигранти на "Тракия", признал и за други такива случаи

***

„Окупаторите постепенно го превръщат във военна база", написа Петро Андрюшченко в Телеграм.

Пристанището на Мариупол постепенно се превръща във военна база, твърди съветник на украинският кмет на окупирания от руските военни сили град, съобщава Си Ен Би Си.

Морското пристанище на Мариупол се превръща в руска военна база

***

Путин изпрати към Атлантическия океан фрегатата "Адмирал Горшков"

***

Случаите на заболяване от грип в Хърватия се увеличават, мъж на средна възраст с множество хронични заболявания е починал в Инфекциозното отделение на болницата в хърватския град Славонски брод. 

Става дума за мъж, роден 1958 г., който не е бил ваксиниран и е имал съпътстващи заболявания, каза пред Хърватската национална телевизия (ХРТ) д-р Анте Цвиткович, директор на Института за обществено здравеопазване в Бродско-Посавската област.

Първи смъртен случай от грип в Хърватия

***

В деня, в който принцеса Даяна беше погребана през септември 1997 г., нейният 12-годишен син Хари вървя зад погребалната процесия, преминавайки покрай тълпи от опечалени, обграждащи улиците на Лондон.

Нови версии за смъртта на принцеса Даяна

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини