Столична община маха стикерите за безплатно паркиране на електрическите автомобили

  • 04 януари 2023 11:10

  • 1183
  • 0
Столична община маха стикерите за безплатно паркиране на електрическите автомобили
© Novini.bg/ Canva

Да отпадне изискването за издаване на стикер за безплатно паркиране на собствениците на електрически автомобили. В случай, че собственик на електрически автомобил притежава зелен регистрационен номер, то това ще е достатъчно за безплатно паркиране на територията на София. Това предвиждат промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, инициирани от председателя на градския парламент Георги Георгиев, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Тъй като за вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера, за тях се предвижда възможност да се впишат в специален регистър, поддържан от Центъра за градска мобилност. Регистрацията може да бъде чрез подаване на заявление на хартиен носител или по електронен път, с което следва да се представи единствено талонът за регистрация част 1 (голям талон).

"По този начин улесняваме собствениците на близо 4000 електрически автомобили в столицата - намаляваме бумащината за тях, като няма да се налага да кандидатстват за винетен стикер за безплатно паркиране, ако са с новите зелени номера. Благодаря на Асоциацията на собствениците на електромобили в България за активната позиция и подкрепа в изготвянето на новите правила." коментира Георгиев. Предстои предложението за промени в Наредбата да премине през задължителните едномесечни обществени обсъждания, а в края на февруари общинският съвет ще се произнесе, когато и новите правила ще влязат в сила.
 
БТА припомня, през ноември 2022 г. в София бяха поставени първите зелени регистрационни номера на електрически автомобили. Целта е този вид превозни средства да бъдат по-лесно разпознаваеми от останалите, при които има двигател с вътрешно горене. Новите регистрационни номера с изписани в зелено знаци ще имат задължителните реквизити, както и останалите – знамето на ЕС и съкращението BG. При тези на автомобилите ще има 8 знака, този път първите два няма да са буквени съкращение на областен град, а съкращението ЕА (електрически автомобил), 4-цифрен номер и още два буквени знака. При мотоциклетите общият брой на всички символи ще е с 1 по-малко, те ще започват със съкращението ЕМ (електрически мотоциклет/мотопед), 4-цифрен номер и буква.

Собствениците на електрически моторни превозни средства, които вече са ги регистрирали и са им поставени обикновени регистрационни номера, не е нужно да ги подменят със зелени. Ако имат желанието, те биха могли да го сторят, но изцяло доброволно. Зелени номера няма да се поставят на хибридни автомобили.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини