Момиче е първото бебе за новата година в Търговище

  • 01 януари 2023 14:11

  • 506
  • 0
Момиче е първото бебе за новата година в Търговище
© Novini.bg/ Canva

Момиче е първото бебе за новата година в Търговище. То е проплакало днес преди обяд, в 10:45 часа, а майката – 36-годишната Ивелина Димитрова, е от разградското село Тръбач. Това съобщи за БТА дежурният лекар в Родилното отделение в МБАЛ – Търговище д-р Здравко Петров.

Първото бебе е в добро общо състояние, въпреки малките си размери. Момиченцето е с тегло 2 килограма и ръст 45 см. Тя е второ дете в семейството, родена е със секцио по медицински причини.

Момче е последното бебе за 2022 година в Сливен

Последното бебе за 2022 година пък е момче. То е проплакало на 31 декември в 22:25 часа. Пеленачето е тежко 3,350 кг и с дължина 52 см. Това е първо раждане за майката Нурай Нуриева от Търговище. Бременността на жената е преминала в Германия, но тя е предпочела да роди в България. „Това не е единичен случай, коментира д-р Петров. Причините родилките да изберат болницата в Търговище пред чужбина са комплексни. Езиковата бариера също е пречка за тях там“.

Справка в регистъра на Родилното отделение показва, че през миналата година тук са проплакали общо 520 бебета. Медикът коментира, че в сравнение с минали години бройката се поддържа. Една от причините затова е, че в областната болница в Търговище идват да раждат жени от други региони – най-вече от съседните Разградска и Шуменска области. 

В отделението в Търговище грижи за новородените и родилките полага екип от 38 специалисти. Сред тях лекарите са само петима. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини