Възпоминания за Васил Левски се състояха на Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче

  • 27 декември 2022 14:37

  • 1805
  • 1
©

Възпоминания за Васил Левски се състояха на 27 декември 2022 г. на историческата местност Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче, съобщиха от Общината на областния център.

"Едва ли има друг българин, който със собствени сили да е направил толкова много за своето отечество, колкото Левски", каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя подчерта, че с тези събития на практика започва следващата година, която ще е посветена на навършването на 150 години от залавянето на Апостола на свободата.

Кметът припомни още завета на Левски - „да бъдем обединени и равни на другите европейски народи, защото видяхме, че разединението носи само проблеми и трусове“.

Цветя и венци бяха поднесени на двете паметни места в присъствието на граждани.

Пред хората историческите събития бяха припомнени от представители на Регионалния исторически музей - Пламен Мяшков и Юлия Йовева. За революционерите от Къкрина и за първия музей на Левски – ханчето, говори кметският наместник на селото Иваничка Станчева.

В събитието взеха участие зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, представители на институции, граждански организации и граждани.

Паметта на Васил Левски бе почетена пред паметника с едноминутно мълчание.

На финала прозвуча любимата народна песен на Апостола.

От Общината припомниха, че двете исторически места са свързани с последното свободно пътуване на  Васил Левски, когато той е заловен от турски заптиета (полицаи). Това става сутринта на 27 декември 1872 г. Малко по-рано на Пази мост Левски и Никола Цвятков срещат турски патрул начело с Хасан Али чауш. Тази среща се е оказва фатална, тъй като е събудила подозренията на търсещите го. Призори Васил Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче.

Община Ловеч всяка година полага усилия на популяризира мястото Пази мост, което е неразривно свързано с Къкринското ханче. В това отношение е подпомогната от Ротари клуб и други граждански организации.

Изграждат бюст-паметник на Васил Левски в Кермен

Снимка: Община Ловеч

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
И РОЗОВИ БАЛОНИ!

2022.12.27 | 22:28

1
ЗА П Е Д Е Р А С ТА МАЛОУМЕН! ЖИВОТ НИ! ЩЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ ОВЧАР И ТОПЛА КОШАРА?!

Добави коментар

Водещи новини