Лекар от ВМА заминава с българската експедиция към Антарктида

  • 27 декември 2022 10:12

  • 2278
  • 4
Лекар от ВМА заминава с българската експедиция към Антарктида
© ВМА
Слушай новината Слушай новината

Лекар от Военномедицинска академия (ВМА) е част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който по-късно днес, 27.12.2022 г., ще отплава на първата си мисия към ледената Антарктида.

В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователския кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа на лабораторията.

На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското училище. Бъдещите морски офицери ще
имат възможност да придобият нови и подобрят своите умения по време на практическия стаж.

Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар – старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство до момента в живота му. А двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. А в главата ми Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога като реална възможност да стъпя на нея, споделя медикът.

Първият български военен научно-изследователски кораб отплава днес

Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика – най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът.

За щастие, двете мисии в Мали ми дадоха много като опит и ме научиха да се справям сам. Приемам ги като подготвителен лагер за предстоящата експедиция, казва старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Росица Валентинова
2278 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Б О К ЛУЦИ БЪЛГАРСКИ

2022.12.27 | 11:36

4
ЗАМИНАВАТЕ НА МАЙКА ВИ В Л А Й НЯНИЯ Г Ъ З!

2022.12.27 | 10:49

1
Тоя Пимпирев, е хванал военните за канарчета, но като теглят чертата, и изтръскат касичката, ше изтрезнеят фаатметата
Командос

2022.12.27 | 11:10

3
Мнооого си тъп Саше, мнооого си прост!
Бг пнгвин

2022.12.27 | 11:01

2
Поздрави на пингвините

Добави коментар

Водещи новини