Министър Стоянов: Високо ценим ролята на всеки един български военен в страната и зад граница

  • 22 декември 2022 15:06

  • 327
  • 3
Министър Стоянов: Високо ценим ролята на всеки един български военен в страната и зад граница
© МО
Слушай новината Слушай новината

„Министерството на отбраната високо цени ролята на всеки един български военнослужещ – в страната и зад граница, който издига авторитета на нашата армия. Със своята мисия вие показвате, че Българската армия е надежден и достоен съюзник, който изпълнява успешно и с чест своите съюзнически задължения в мисии на Европейския съюз (ЕС) и НАТО“.

Това каза министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва по време на традиционната видеоконферентна връзка с контингентите от въоръжените сили, участващи в мисии и операции зад граница, днес, 22 декември. „През тази година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона“, подчерта още министър Стоянов. 

Военният министър е в Украйна

Той поздрави българските военнослужещи за отличната служба и им пожела здраве и спокойни празници. Министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва припомни, че по време на посещението си в Босна и Херцеговина през септември и срещата с българския контингент там е поел ангажимент за увеличаване на заплащането на военнослужещите, които са на мисия зад граница. „Очакваме най-късно до края на януари да имаме яснота с колко да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните ни разчети показват увеличение с 50 %“, допълни министърът на отбраната. 

„Благодаря ви за приноса за овладяване на ескалацията на напрежението в Косово, за поддържането на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, за практическия принос към усилията на Алианса в борбата с тероризма и изграждането на капацитет в Ирак. Изказвам своята признателност за това, че освен традиционните задачи по опазване здравето на личния състав на мисията на Европейския съюз в Мали, вие – медиците ни там, получавате и изпълнявате и други важни, хуманитарни задачи“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта положителната оценка за извършената работа от българските контингенти, която получава от командванията на всички мисии.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че от стратегическа гледна точка сигурността на Западните Балкани е от ключова важност за България. „На преминалите конференции за генериране на сили сме утвърдили нашето ниво на амбиция, което не трябва да пада от това, което поддържаме в момента“, категоричен бе началникът на отбраната. Той изрази увереност, че материалното осигуряване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница изпълняват своите мисии, ще се подобри. 

Към настоящия момент близо 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница. По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов представи българското участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в небойната мисия на НАТО в Ирак, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в операцията на ЕС в Мали. Пред министъра и началника на отбраната доклади изнесоха полковник Красимир Ценов, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Калин Стаменов, национален командир на контингента в KFOR, майор Веселин Жечев, национален командир на контингента в небойната операция в Ирак и лейтенант доктор Диляра Маринова, национален командир на контингента в Мали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Филип Епитропов
327 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.22 | 16:07

3
Много мразя зелени чорапи и празни кратуни
Веско Григоров

2022.12.22 | 15:33

2
От град Левски съм . Много фуражки отново станахте и много фирми си направихте . Стига толкова сте ме били , защото пак сте препили . За милиционерите пък да не говорим , че вече и сами си говорят !

2022.12.22 | 15:25

1
Долен наведен роб

Добави коментар

Водещи новини