Църквата почита паметта на света Анастасия

  • 22 декември 2022 06:27

  • 2140
  • 2
Църквата почита паметта на света Анастасия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Православната църква почита паметта на света Анастасия на 22 декември. Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб, лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). В народните представи на българите светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.

Красиви имена черпят, почитаме покровител на земеделците и овчарите

Празникът на света Анастасия е разпространен главно в Родопския край. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали - и през юни ще вали.

Имен ден празнуват Анастас и Анастасия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.22 | 10:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
✠❤️Змeй Aнгeлoxyйний oт Бaндитckа Bиeнa❤️

2022.12.22 | 19:48

2
☞Пayлa ГPOЗНA cи kът ГЪЗ, oтивaй нa ceлo дa глeдaш kokoшkи! ✠❤️KЮ oт Tyмбa ДъГe❤️ = Лъв☜☞: tiny.cc/37t1vz ☞Гнyceн-мaнгaл-cвoдниk = DОMUZ☜☞: tiny.cc/o230vz ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka = Cвинkя-Maтopицa!☜☞: tiny.cc/r230vz ☞XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, XYЙ, XYЙ!: tiny.cc/hv11vz

Добави коментар

Водещи новини