Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред кабинета за държавна помощ на енергийно бедни семейства

  • 21 декември 2022 12:18

  • 351
  • 0
Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред кабинета за държавна помощ на енергийно бедни семейства
© личен архив, булфото

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че е изпратила препоръка до служебния премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. и до служебния министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, в която е поискала „справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво”.

Загрижена съм, защото „Булгаргаз“ ЕАД внесе заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh. Това

безпрецедентно високо увеличение - с 38,9%, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон.

Подчертах, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември 2021 г. до м. май 2022 г., се изпълняваше правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един MWh.

Стръмното нарастване на регулираните цени на синьото гориво за българските потребители обаче, продължава и през месеците след приключването на Програмата.

В институцията се жалват множество граждани за получаване на справедлива подкрепа от държавата заради екстремното поскъпване на енергийните източници и особено на природния газ.

Настоях в кръга на клиентите с право на компенсации да бъдат включени

и домакинствата в многофамилни жилищни сгради с локални газови котли, които не получиха досега финансова подкрепа от държавата.

По-рано този месец изпратих отделно становище до служебния министър-председател Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София., в което поисках спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия – поводът бе публикуваният за Обществено обсъждане Проект на Постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешната намеса по справяне с високите цени на енергията.

В становището си потчертах притеснението си, че крайните битови клиенти на енергия са пропуснати изцяло от Проекта на Постановление като възможни получатели на финансови средства от солидарната вноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни дружества.

Апелирах подкрепата за смекчаване на последиците от високите цени на енергията – за крайните битови клиенти и по-специално за уязвимите домакинства, да бъде уредена в Проекта за Постановление. За целта предложих три конкретни възможни подхода.

Първият е използването на част от финансовия ресурс, формиран от целевите вноски по регламента за изплащане на държавна подкрепа за всички домакинства във връзка с високия ръст на инфлацията, вследствие екстремните цени на енергийните ресурси.

Вторият е фокусиране на подкрепата към енергийно бедните домакинства.

Третият подход, предлагам да бъде само в случай, че изпълнителната власт няма готовност да предложи за кратко време цялостно решение – да има възможност с решение на Министерски съвет да бъде отпусната еднократна финансова подкрепа за отопление за настоящия зимен сезон 2022-2023 г. на вече определените уязвими групи.

Аделина Делийска
351 0

Свързани новини

Водещи новини